Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Életmű díjat kap Szabó Dénes, a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatója

Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) a magyar zenekultúra területén végzett kimagasló munkássága elismeréséül KÓTA-DÍJAT adományoz Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagynak, a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatójának életmű kategóriában.

A szakmai elismerést minden év január hónapjában a magyar kultúra napjához kapcsolódva, több kategóriában adományozza a KÓTA, az arra érdemes személyeknek. Kóta-díjat korábban is kapott már Szabó Dénes, most azonban egész – a kórusmuzsika és a zenekultúra területén végzett – életművét ismerik el. A karnagy kiemelkedő munkájának sokadik elismerése ez a díj. A legfontosabbak ezek közül: (Liszt Ferenc-díj, Bartók–Pásztory-díj, Kossuth-díj, Magyar Örökség díj, Prima díj, Kölcsey-emlékplakett, IFCM /Nemzetközi Kóruszenei Szövetség/ életmű-díja, A Nemzet Művésze, „A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” japán kormánykitüntetés)

A Kóta-díjat ünnepélyes keretek közt január 20-án 16 órakor veheti át Szabó Dénes a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében. Érdekes egybeesés, hogy ugyanezen a napon a Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskar, Szatmárcsekén a Kölcsey-emlékplakett ünnepélyes díjátadóján ad műsort a hallgatóságnak. A Kölcsey-emlékplakettet pontosan 10 évvel ezelőtt kapta meg Szabó Dénes.

 (nyiregyhaza.hu)

Vélemény, hozzászólás?