Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Eldőlt, milyen lesz az új magyar rendszám, ekkor vezetik be


2022. július elsejétől már új rendszámtáblákat kapnak az új autók – derül ki a keddi Magyar Közlönyből. A pontos megjelenések is megtalálhatóak a kormányrendelet mellékletében. A kormány döntéséből azt is megtudtuk, hogy az új taxik már TX jelzésű rendszámokat fognak kapni.

A kormány döntése értelmében a 2022. július 1-jétől bevezetett

  • állandó rendszámtábla a 11/A. melléklet szerint az európai zászlót jelképező kék mezőben 12 ötágú sárga csillagot, fehér H jelzést és Magyarország címerét (a továbbiakban: címer) tartalmazza,
  • ideiglenes rendszámtábla a betűjelből és számjegyből álló kombinációkon kívül az európai zászlót jelképező kék mezőben 12 ötágú sárga csillagot, fehér H jelzést, valamint a címert tartalmazza.

Az állandó rendszámtábla jellege szerint lehet a) sorozatban előállított általános, b) sorozatban előállított egyénileg kiválasztott, c) egyedileg előállított vagy d) különleges.

A rendelet melléklete részletesen bemutatja az új típusú rendszámtáblák minden lehetséges változatát. Az alap állandó rendszámtábla, amivel a jövő év második felétől egyre gyakrabban fogunk találkozni, annyiban változott, hogy

  • a három betű és három szám helyett, 2-szer 2 betű és 3 szám jelenik meg rajta, valamint
  • új elem a címer is.
rendszamtabla uj
Forrás: a Kormány 303/2021. (VI. 1.) Korm. rendeletének melléklete.

Az ITM a reggeli közleményében a lépést azzal magyarázta, hogy a három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni. Az új rendszám felmenő rendszerben kerül bevezetésre:

A jelenlegi szabályok úgy szólnak, hogy a sorozatban előállított rendszámtábla három betűjelet és három számjegyet tartalmaz. Ez most az alábbiak szerint változik: „az állandó rendszámtábla a latin abc szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból – kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat –, az ezt követő címer után két betűjelből, kötőjelből és három számjegyből áll. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet”.

Az új rendszámok vadonatúj tartalmi eleme a címer:

Megújulnak a különleges rendszámtáblák is

A rendelet külön melléklete azt is bemutatja, hogy a különleges rendszámtáblákra milyen szabályok vonatkoznak és hogyan fognak kinézni az új rendszerben.

Ennek értelmében változik a taxik rendszáma is. A közlekedési igazgatási hatóság a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló kormányrendeletben meghatározott közúti közlekedési szolgáltatást végző járműre sárga vagy világoszöld alapszínű, TX betűjelű különleges rendszámtáblát ad ki. Vagyis az újonnan belépő taxik jövőre már TX jelölésű, sárga vagy (ha elektromos hajtással rendelkezik) zöld színű rendszámtáblákkal fognak futni az utakon.

taxi rendszam

A különleges rendszámtáblák közé kell sorolni a CD jelzésű diplomata rendszámokat, amelyek 2022. július 1-jétől így fognak kinézni:

diplomata rendszam

Az oldtimer típusú autók gazdáit jövő év közepétől ilyen rendszám várja:

old timer rendszam

Nem feledkezik meg természetesen a rendelet a hivatalos szervek egyedi rendszámtábláiról sem. Ezek így fognak kinézni:

buntetesvegrehajtas honvedseg rendszam
rendorseg rendszam

Az új szabályoknak megfelelően változik a kerékpárszállítókra rögzített rendszámok megjelenése is.

kerekparszallito rendszam

A környezetkímélő autók rendszáma így fog kinézni

A környezetkímélő gépjárműre kiadott különleges rendszámtábla alapszíne világoszöld, karakterei és a keret színe fekete, első két karaktere helyén két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból – kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűket – áll, az ezt követő címer után két betűjelből, kötőjelből és három számjegyből áll. A számjegyek 001–999-ig terjednek. Az egyedileg előállított rendszámtábla használatának engedélyezése esetén, legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből áll, amelyet a címer követ. Az egyedileg előállított rendszámtáblán a számjegyek nem állhatnak kizárólag nullából.zold rendszam

Új megoldás jön az ideiglenes rendszámok esetén is

ideiglenes rendszamú

Fejlesztik az informatikai rendszert

A kormány egy másik határozatában az új rendszámtáblák bevezetéséhez szükséges feltételek megteremtéséről is döntött. A 7 pontból álló határozat kimondja többek között, hogy a kormány egyetért az új rendszámtáblák bevezetése miatt szükséges informatikai szakrendszerek fejlesztésével. Ebben a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-nek, az IdomSoft Informatikai Zrt-nek,a rendőrségnek, a közlekedési hatóságnak, a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak lesz feladata a gyakorlatban.

Varga Mihály pénzügyminiszternek minderre a jövő évi költségvetésben 320 millió forintot kell találnia, valamint további 112 millió forintot az új rendszerrel járó rendőrségi többletkiadások finanszírozására, és végül 508 millió forintnak kell rendelkezésre állnia az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások és bevételek fejezetében.