Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több gondot okoznak a súlyos betegséget terjesztő szúnyogok Magyarországon, jön a szezonális szűrés


Egy friss kormányhatározat szerint bevezetik a véradók egyedi nukleinsav-alapú szezonális szűrését – írja a Medicalonline.

A Magyar Közlöny 49. számában jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a Nyugat-nílusi láz transzfúziós kockázatának csökkentése érdekében javasolt szűrővizsgálatot bevezetik. A rendelet értelmében idén 1 875 356 700 forint többletforrást biztosítanak a 2024. évi központi költségvetés Belügyminisztérium fejezetében az Országos Vérellátó Szolgálat javára, 2025-től pedig az összeg rendelkezésre állását a központi költségvetés tervezése során biztosítják – írja a lap.

Az Egészségvonal honlapján közöltek szerint a nyugat-nílusi láz vírusfertőzés okozta betegség, melyet a szúnyogok terjesztenek. A vírussal fertőzött szúnyogok ma már megtalálhatók Magyarország területén is, de a betegség csak ritkán válik veszélyessé.  A betegség Afrikában, Közel-Keleten, Észak-Amerikában, Nyugat-Ázsiában és Európa déli területein gyakori. A vírus terjedése a szúnyogok aktív időszakával esik egybe, Magyarországon augusztus-szeptemberben a legjellemzőbb.

A betegség a legtöbb esetben tünetmentesen zajlik, nagyjából az érintettek ötödénél alakulnak ki tünetek:

  • láz,
  • fejfájás,
  • ízületi fájdalom,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • kiütések.

Ritkán a központi idegrendszert érintő betegség, agyvelőgyulladás vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat. A kórokozó a madarak és szúnyogok alkotta körforgáson kívül embereket, lovakat és más állatokat is megfertőzhet. Emberről emberre azonban nem terjed a fertőzés, akkor sem, ha a szúnyog korábban fertőzött embert csípett meg.

A betegség kezelésére nincsen célzott gyógyszeres terápia. Pihenés, bőséges folyadékfogyasztás, a tünetek enyhítésére pedig vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása javasolt. Ha a fertőzés agyvelő- vagy agyhártyagyulladássá súlyosbodik, kórházi kezelés szükséges. A fertőzés a szúnyog csípésének elkerülésével előzhető meg. A betegség ellen nincsen védőoltás, viszont aki egyszer átesett rajta, az minden valószínűség szerint védett lesz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük