Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több a madártámadás hazánkban – Így védekezhet, ha megtámadja egy


Az elmúlt időszakban többekre is varjak támadtak. Mutatjuk, mi állhat a különös jelenség hátterében a szakértő szerint.

A támadásokról az RTL Híradó közölt riportot szombat esti adásában. Orbán Zoltán ornitológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője a műsorban elmondta, a dolmányos varjak éppen ebben az időszakban tanítják repülni fiókáikat. Ilyenkor előfordul, hogy egy-egy fióka a földre kerül, a szülőpárok pedig bármire rátámadhatnak, ami néhány tíz méternél jobban megközelíti utódukat, illetve ami nagyobb például egy egérnél – ezáltal potenciális veszélyforrásnak érzékelhetik.

A szakember hangsúlyozta, hogy noha ijesztő és kellemetlen élmény, a varjútámadás egyáltalán nem veszélyes az emberre. Ezt fontos észben tartani, mert a legtöbb probléma éppen abból adódhat, ha a hirtelen rémülettől vezérelve az érintett megpróbál futva menekülni a helyszínről. A páni félelem közepette könnyen elbotolhat valamiben, esetleg óvatlanul kiszaladhat az úttestre.

Orbán Zoltán éppen ezért azt javasolja, hogy futás helyett merjünk bátran szembeszállni a támadó madárral. Forduljunk felé, kiabáljunk rá, igyekezzünk kezeinket széttárva elüldözni. Mint az az MME egy korábbi közleményében olvasható, a cél az, hogy nagyobbnak, félelmetesebbnek tűnjünk az állat szemében, így elvéve a bátorságát a további inzultustól.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük