Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több a kátyú a magyar utakon, ezt kell tennie, ha megtörténik a baj


Az időjárás miatt sok úthiba alakult ki a hazai utakon. Ezeket a szabályokat kell tudnia káresemény esetén. A télies időjárás, a jegesedés és a nagy napi hőingás hatására az elmúlt két hét során robbanásszerűen megnövekedett a kátyúk száma a hazai utakon, akár százezres nagyságrendben fordulhatnak elő kockázatos úthibák – írja az Origo.hu.

Képünk illusztráció Fotó: vezzes.hu

FORGALMASABB UTAKON ILYENKOR ÓRÁK ALATT AKÁR EGY NAGYOBB KÁTYÚ IS KIALAKULHAT:

általános tapasztalat, hogy az adott útszakaszt jól ismerő autós is gyanútlanul fut bele olyan gödörbe, amely előző nap még nem volt ott.

A kátyúkárok kétharmadát az első negyedév során jelentik az autósok.

A LEGTÖBB KÁTYÚKÁR DEFEKT, ÁM EZEK EGY RÉSZÉBEN A FELNIT IS JAVÍTANI KELL.

Gyakran előfordul azonban olyan eset is, hogy sérül a futómű, sőt szélsőséges esetben személyi sérüléses baleset is lehet a kátyúba futás következménye, ami már milliós nagyságrendű kártérítéssel járhat.

AZ AUTÓSOKNAK AZ ILLETÉKES ÚTKEZELŐNÉL KELL BEJELENTENIÜK A KÁRT.  

Lakott területen kívül ez a Magyar Közút Nonprofit Zrt., míg lakott területen belül ilyen ügyekben az adott önkormányzat megfelelő szerve, illetve Budapest fő- és tömegközlekedési útjain a Budapest Közút Zrt. az illetékes.

Az elbírálás során ezekAZ ÚTKEZELŐK ÁLTALÁBAN A NEM MEGFELELŐEN DOKUMENTÁLT KÁRTÉRÍTÉSI IGÉNYEKET UTASÍTJÁK EL,de esélytelenül próbálkoznak azok is, akik úthibára figyelmeztető jelzőtáblával ellátott útszakaszon szenvednek ilyen balesetet.

FONTOS, HOGY AZ AUTÓS MARADJON A HELYSZÍNEN, MERT TANÚKAT VAGY HATÓSÁGI JEGYZŐKÖNYVET CSAK ÍGY TUD SZEREZNI.

Autópályán lehetőség szerint a legközelebbi biztonságos helyszínen kell megvárni az útellenőrt. Célszerű minél több fényképet készíteni a kátyúról és a sérülésről, ügyelve arra is, hogy a helyszín ezek alapján jól beazonosítható legyen. A fényképek mellett érdemes az esetleges tanúk elérhetőségét is megszerezni, a kártérítés folyósításáig pedig meg kell őrizni a sérült alkatrészeket is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük