Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több a betegséget terjesztő tigrisszúnyog, léptek a gyógyszergyárak is


2022-ben Európában több helyi eredetű, a tigrisszúnyogok által terjesztett dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen – írja a Politico. A gyógyszeripar már elkezdte növelni a vakcinával kapcsolatos beruházásokat.

Augusztus utolsó napjának kora reggelén a párizsi hatóságok a tigrisszúnyogok ellen permeteztek a francia fővárosban. Ez egyértelmű jele annak, hogy a dengue, a szúnyogok által terjesztett halálos betegség valóban megérkezett Európába – írja a Politico.

2022-ben Európában több helyi eredetű dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen. Az emelkedés a Politico cikke szerint egyszerre jelent közegészségügyi veszélyt és piaci lehetőséget – utóbbit azoknak, akik a dengue elleni vakcinákat gyártják. A gyógyszeripart az megbetegedések száma arra ösztönzi, hogy növelje a vakcinával kapcsolatos beruházásokat.

A Politico szerint első látásra úgy tűnik, hogy ez a változás nemcsak az olyan országoknak kedvez, mint Franciaország, hanem az olyan államoknak is, mint Banglades és a Fülöp-szigetek, amelyek régóta küzdenek a dengue ellen. De ez a feltételezés végzetes hiba lehet, mondták a lapnak szakértők.

A területen dolgozók szerint a dengue nyugati térnyerése valójában megnehezítheti, hogy az életmentő gyógyszerek eljussanak azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk. A gyógyszergyárak ugyanis olyan eszközöket fejlesztenek ki, amelyek kevésbé hatékonyak azokban az országokban, ahol a legnagyobb a dengue-terhelés, vagy mert a gazdag nemzetek végül felhalmozzák ezeket a gyógyszereket és vakcinákat.

Az éghajlatváltozás és a migráció miatt a dengue-fertőzés, valamint más betegségek egyre elterjedtebbek Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb éves adatai szerint 2022-ben Európában 71 esetben fordult elő helyben szerzett dengue-fertőzés: 65 Franciaországban és hat Spanyolországban.

Bár a dengue általában enyhe vagy tünetmentes tünetekkel jár, egyes esetekben halált okozhat. A szúnyog eddig leginkább Dél-Európára korlátozódott, de az egész kontinensen aggodalomra ad okot. Belgiumban a Sciensano nemzeti közegészségügyi kutatóintézet még egy alkalmazást is elindított, amelyen a lakosság fotókat küldhet be az általuk észlelt ázsiai tigrisszúnyogokról.

A tigrisszúnyok egyébként már Magyarországon is megjelent.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük