Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több a benzintolvaj hazánkban, rengetegen hajtanak el fizetés nélkül tankolás után


Márpedig gyakori, hogy pár tízezer forintért a kutasok nem fognak konfliktusba keveredni és a jogszabályok sem túl szigorúak, ha bizonyos összeg alatti a lopás.

Készítő: Koszticsák Szilárd, Koszticsák Szilárd
|
Forrás: MTI/MTVA

Totalcar arról ír, hogy a benzinkutakat ugyan kamerákkal szerelik fel, figyelik is a tankolókat, de ha valaki távozni akar fizetés nélkül, inkább elkerülik a konfliktust. 2012-ben a jogalkotó a szabálysértési értékhatárt ötvenezer forintra emelte, így aki ennél kisebb értékű naftával távozik a kútról fizetés nélkül, az nem követ el bűncselekményt. Egy átlagos autó 50 literes tankja pedig teletölthető ennyiből. A Totalcar cikke erre nem tér ki, de szabálysértést így is elkövet, aki fizetés nélkül hajt el tankolás után, ennek alapján pedig szabálysértési eljárás indulhat ellene.

A kutak éles helyzetben a 112-es segélyhívón kérhetnek segítséget a rendőrségtől, majd a feljelentés megtételét követően a kamerafelvételek átadásával segíthetik a nyomozást. A leghatékonyabb módszernek a sorompóval kombinált automata kutak (pl.: Auchan töltőállomások) rendszere mutatkozik az üzemanyagtolvajok elleni védekezésben, így valamivel komplikáltabb a fizetés nélküli távozás.

Érdekes, hogy sem a rendőrség, sem a benzinkutak többsége nem vezet részletes statisztikát az ilyen lopásokról. A Mol bár vezet ilyen adattáblát, üzleti titok miatt nem árultak el számokat, de azt közölték az elmúlt években az átlagos „tartozás” mértéke csökkent. Egy diszkont kúthálózat szerint az esetek leginkább elhelyezkedésétől és egyéb tényezőktől függnek és általában a rendőrség fogja el a tolvajokat, de a kár megtérítése ritka.

A szándékos fizetés nélküli távozás mellett persze érdemes megemlíteni azt is, amikor valaki tényleg tévedésből vagy félreértésből hajt el mielőtt rendezné a számlát. Az autósok ilyenkor általában visszatérnek, és ha a feljelentés előtt fizetnek, az ügyet lezárják. A Mol ilyenkor, ha nem kerül sor gyors számlarendezésre, a gépjármű rendszáma alapján megpróbálja felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük