Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb a baj az állami egészségügyben: a magánellátásba menekülnek az orvosok


Csupán 55 százalék tervezi az orvosoknál, hogy a jelenlegi óraszámban továbbra is csak az állami egészségügyben dolgozzon. 26 százalékuk viszont részben a magánellátásban vállalna munkát, a közellátásban betöltött státusza rovására -–derül ki a Magyar Orvosi Kamara felméréséből. A MOK vizsgálatából ugyanakkor az is látszik, hogy nem a pénz motiválja az orvosokat, ugyanis nem tudnának a mostaninál több beteget ellátni a jelenlegi leterheltség és az infrastrukturális adottságok mellett.

Fotó: Getty Images

Több ezer diák kezdte meg szeptemberben orvosi tanulmányait. Merkely Béla a szeptemberi tanévnyitón az ATV Híradónak arról beszélt, a Semmelweis Egyetemen nincs orvoshiány. Kitért arra is, hogy a végzett hallgatók öt százaléka megy a diploma megszerzése után külföldre. Ez az arány egybeesik az Orvosi Kamara friss felmérésével, amely szerint a jövőben az orvosok hat százaléka tervezi a külföldi munkát.

Egyre nagyobb versenyt jelent azonban az orvosok foglalkoztatásában az állami fenntartású egészségüggyel szemben a magánegészségügy. A kamara felméréséből kiderül, a következő három évben csak az alapellátó orvosok 55 százaléka tervezi azt, hogy a jelenlegi óraszámban továbbra is csak az állami egészségügyben dolgozzon. Az alapellátó orvosok 26 százaléka részben a magánellátásban vállalna munkát, akár a közellátásban betöltött státusza rovására.

„Ha az elmúlt évek tendenciáját figyelembe vesszük, és prognosztizáljuk előre is, akkor azt gondolhatjuk, hogy a magánegészségügy egyre több és több kollégát fog tudni foglalkoztatni” – erről Lancz Róbert, A Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke beszélt az ATV Híradónak.

A kamarai felmérés alapján ugyanakkor kiderül az is, hogy ha az orvosok teljesítményét anyagilag a mostaninál is jobban díjaznák, akkor sem tudnának a mostaninál több beteget ellátni időhiány miatt.

Az egészségügy helyzetéről Pintér Sándor február végén egyeztetett az orvosokkal. A Híradó kereste az ügyben az orvosi kamarát de nem kaptak választ. A MOK ugyanakkor honlapján arról számol be, hogy első lépésként is történt érdemi megállapodás, de számos ponton van még érdemi eltérés a nézeteik között. A következő egyeztetés márciusban lesz.

Forrás: atv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük