Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egekben a zöldségárak, és idén már nem is lesz olcsóbb


Nagyon drága a zöldség, de szerencsére további áremelkedésre idén már nem kell számítani.

Egekben járnak a zöldségárak, a paradicsom kilója akár a 980 forintot is elérheti – írja a 444. A portál a Népszava cikkére hivatkozva azt írja, az árak ugyan csökkenni nem fognak, de idén legalább nem kell további emelkedésre számítani.

Az árak drasztikus emelkedése többek között a kőolajár megugrásának is köszönhető: a zöldségek jelentős részét mostanra már melegházakban termelik, melyeknek jelentősen megdobja a fűtési költségeit, ráadásul a műanyag fólia ára is nő. Az elszállt üzemanyagárak pedig tovább fokozzák a szállítási költségeket, végső soron a termelési költségeket.

A Népszava arról is ír, hogy a termelés költségeit közvetve a világjárvány alakulása is befolyásolta: a járvány első hullámának idején sokan a mezőgazdaságban próbáltak munkához jutni, az idei évben újrainduló gazdaság azonban ismét elvonta a munkaerőt, ezzel drágítva a szektorban dolgozók napszámát.

A költségeket az idei évben tovább emelte az ázsiai márvány-, illetve vándorpoloska-invázió is, de nem segített a zöldség árán a nyári kánikula sem.