Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egekbe emelkednek a magyar üzemanyagárak: itt vannak az okok, ezért szívhatják a fogukat az autósok


A magyar üzemanyagárak továbbra is versenyképesek és a középmezőnyben találhatóak a környező országokkal összehasonlítva, ugyanakkor az elmúlt hetekben a kőolajpiaci árakat a vörös-tengeri konfliktusok mozgatták. Ezeknek a hatásait pedig éppúgy érezhetjük az árak alakulásán, mint az Oroszországgal szembeni szankciókét. És nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban is – írja az Index.hu.

Február 16-tól a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal emelkedik, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 10 forinttal kerül majd többe a kutakon, és a héten ez már a második áremelkedés. Péntektől a 95-ös benzin ára literenként átlagosan 614, a gázolaj ára pedig 661 forint lesz. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára a jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetet az Index megkeresésére így értékelte:

Az aktuális világpolitikai események közül mindenképpen érdemes kiemelni a közel-keleti konfliktusokat. Miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a Hamász tűzszüneti javaslatát, újra emelkedni kezdtek a kőolajárak, a déli határváros, Rafah bombázása és a gázai övezetet érintő légicsapások pedig tovább erősítették ezt a tendenciát. Nem kedvez az autósoknak az sem, hogy az Egyesült Államokban működő finomítók nagyszabású karbantartási munkálatai és nem tervezett leállásai szűkítik a termékpiacokat.

A főtitkár arra is rámutatott, hogy az Egyesült Államok mellett Európában is elindultak a tervezett finomítói leállások, és az idei évben a régiónkban is számos olyan karbantartási munka lesz, amely hatással lehet a feldolgozási volumenre és az üzemanyagárakra is. Aláhúzta:

HA NEM TUDNAK ELEGET TERMELNI A FINOMÍTÓK, ÉS KEVESEBB TERMÉK KERÜL KI A PIACRA, AZ MINDIG JELENTŐSEN FELHAJTJA AZ ÁRAKAT.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük