Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Drámai áremelkedés várható az egyik legalapvetőbb élelmiszer-alapanyagnál


Január elején nőtt a zsákos hagyma nagykereskedelmi ára, ami további áremelkedés hírnöke lehet – írta meg a Napi.hu. A gazdasági portál emlékeztet: a zsákos kiszerelésű vöröshagyma a lengyel nagybani piacokon számottevő mértékben január előtt október végén emelkedett utoljára; novemberben és decemberben a nagybani ár 180 forint/kg környékén stagnált. December legvégén és január első napjaiban azonban már elindult egy kis mértékű drágulás, ami az eddigi évek tapasztalatai szerint általában az előjeleként vehető annak, hogy az új évben milyen irányt vesznek az árak.

Az európai és a lengyel kínálati helyzet figyelembe vételével szinte bizonyos a további áremelkedés a frisspiaci és a feldolgozásra szánt tételek esetében is. Ennek javarészt az az oka, hogy Lengyelországban a betárolt készletek szintje lényegesen alacsonyabb az előző évinél. Hasonló problémával küzdenek Hollandiában és több más európai országban is.

Magyarországon a vöröshagyma nagybani ára január elején a bruttó 200–250 forint/kg volt, az import tételek pedig 320–350 forint/kg áron cseréltek gazdát. A tavaly tapasztalt rendkívüli aszály a hagymatermesztésre komoly negatív hatást gyakorolt Európában és Magyarországon egyaránt. Ráadásul idehaza egyre csökken a vöröshagyma termőterülete és termésmennyisége, miközben folyamatos a kereslet a magyar konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyagának számító zöldség iránt – írja a Napi.hu.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük