Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Családtámogatások, 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémiumok – Jövőre sem áll le a bérfejlesztéssel a kormány


A nehezebb nemzetközi körülmények ellenére sem mondott le az Orbán-kormány az eddig elért eredményekről – írja a Magyar Nemzet. A jövő évi költségvetés biztosítja a fedezetet a bérfejlesztési programokra, a 13. havi nyugdíjra és a nyugdíjprémiumra, valamint a családok támogatására. Hozzáteszik: emellett alacsony marad az adókörnyezet, amely a cégeknek is lehetőséget ad a keresetek további emelésére.

Fotó: MTI

Az Orbán-kormány a továbbiakban sem változtat azon a gazdaságpolitikán, melynek kulcseleme a magas foglalkoztatás és a bérek emelkedése. A 2023-as költségvetési törvényjavaslatban is szerepel

A 2010-HEZ KÉPEST LÉTREJÖTT EGYMILLIÓ ÚJ MUNKAHELY MEGŐRZÉSE, VALAMINT ÚJABBAK MEGTEREMTÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE.

Ezért a foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkáltatói és munkavállalói adók továbbra is alacsonyak maradnak. Az állam a következő évben is támogatja a munkahelyteremtő és hatékonyságot javító, magasabb hazai hozzáadott értéket előállító vállalati beruházásokat.

A GAZDASÁG VÁRHATÓ TELJESÍTMÉNYÉVEL ÖSSZHANGBAN A BRUTTÓ ÉS A NETTÓ ÁTLAGKERESETEK TÍZ SZÁZALÉK FELETT BŐVÜLHETNEK.

További bővülés jön

A jövő évi büdzsében is lesz fedezet az életpályaprogramok és bérintézkedések folytatására. A költségvetés szabályrendszere pedig lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben további ágazatokban, foglalkoztatotti csoportokban előre nem tervezett bérintézkedésről születik döntés, akkor annak a fedezete is megteremthető legyen. A törvényjavaslat a többi között felhívja a figyelmet arra, hogy

A KORMÁNY FONTOSNAK TARTJA A MAGYAR EMBEREK MAGAS SZÍNVONALÚ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSÁT, VALAMINT AZ ÁGAZAT DOLGOZÓINAK MEGBECSÜLÉSÉT.

Ennek érdekében kezdődött el 2021-ben az elmúlt időszak legjelentősebb bérfejlesztési programja. A 2023-as költségvetés tartalmazza az alap- és szakellátásban dolgozó orvosok, valamint az egészségügyi szakdolgozók újabb béremelését, amely már a harmadik üteme lesz a programnak. A közegészségügyi és járványügyi feladatokat ellátó orvosok béremelése szintén folytatódik jövőre. A portál arról is ír, hogy

A NYUGDÍJASOK JÖVŐRE IS SZÁMÍTHATNAK A 13. HAVI ILLETMÉNYRE. ERRE 371,8 MILLIÁRD FORINT ÁLL MAJD RENDELKEZÉSRE. FENNMARAD A NYUGDÍJPRÉMIUM INTÉZMÉNYE IS. ERRE (4,1 SZÁZALÉKOS GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSSEL SZÁMOLVA) 24,9 MILLIÁRD FORINTOT KÜLÖNÍTENEK EL.

Maradnak a családtámogatások

A családok támogatása is megmarad, miután

A KORMÁNY JÖVŐRE IS FENNTARTJA EURÓPA EGYIK LEGALACSONYABB, EGYKULCSOS SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓJÁT (15 SZÁZALÉK), A GYERMEKNEVELÉST PEDIG ADÓ-, ILLETVE JÁRULÉKKEDVEZMÉNNYEL SEGÍTI.

Mindemellett az életük során legalább négy gyermeket nevelő nők továbbra is mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. A fiatalok munkaerőpiaci részvételét, önálló életkezdését és családalapítását pedig a 25 év alattiak átlagbérszintjéig biztosított adómentesség ösztönzi.

A 2023-AS KÖLTSÉGVETÉSBEN MEGJELENŐ, A CSALÁDOK TÁMOGATÁSÁT SZOLGÁLÓ FORRÁSOK ÖSSZEGE MINTEGY 3225 MILLIÁRD FORINT.

Nem lesz megszorítás

A fentiekből kiolvasható, hogy

2023-BAN SEM LESZNEK LAKOSSÁGI MEGSZORÍTÁSOK, AHOGY 2010 ÓTA EGYSZER SEM VOLTAK, SZEMBEN A BALLIBERÁLIS KORMÁNYZÁSOK IDŐSZAKÁVAL.

Ennek ellenére a baloldalról most is elhangzottak azok a riogatások, miszerint megszorításokra készül jövőre az Orbán-kabinet. Ezt a vádat legújabban arra alapozzák, hogy nagyobb bevételekkel számol az állam 2023-ban. Erre válaszul Varga Mihály pénzügyminiszter jelezte:

ERŐSÖDIK A MAGYAR GAZDASÁG TELJESÍTMÉNYE, CSÚCSON A FOGLALKOZTATÁS, KISEBB AZ ADÓELKERÜLÉS, ÍGY A FOLYAMATOSAN CSÖKKENŐ ADÓK ELLENÉRE IS MAGASABB BEVÉTELLEL LEHET SZÁMOLNI.

Ehhez hozzátette: ezt mutatják a májusi számok is, miután az adócsökkentések mellett is 23 százalékkal nőttek a költségvetés főbb adóbevételei.

Míg tavaly májusban 1323 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, addig idén 1630 milliárd forint. Társasági adóból negyven százalékkal, kisvállalati adóból ötven százalékkal, személyi jövedelemadóból 17 százalékkal több bevétel érkezett. Ez a teljesítmény hozzájárul ahhoz, hogy a bizonytalan világgazdasági helyzetben is megőrizzük az ország biztonságát, az elmúlt évek eredményeit, a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat, a nyugdíjak értékét, valamint tovább mérsékeljük a hiányt és az államadósságot

– ismertette a miniszter a közösségi oldalán.