Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Családi pótlék: siessenek a továbbtanulók szülei az igényléssel!


39648709 – people, charity, family and care concept – close up of woman and girl hands holding paper family cutout

Érettségi után nem jár családi pótlék, de a továbbtanulók beleszámítanak az eltartottak számába. Így magasabb összeg jár a testvérekre. Ezt a tanulói jogviszony igazolásával lehet igényelni, de csak 2 hónapra visszamenőleg. Aki szeptember végéig lép, júliustól kaphatja a több pénzt.

A családi pótlék összege 2009 óta változatlan, amit az éves átlagos inflációval számolva eddig 33 százalékkal kellett volna megemelni ahhoz, hogy 2020-ra megőrizze az értékét. De nem csak az értékvesztés jelent gondot a családoknak, hanem az is, hogy érettségi után már nem jár ez az összeg sem a továbbtanuló gyerek után. Az utolsó folyósítást júniusban kapják a szülők.

Ugyanakkor a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy vegyék figyelembe a számításkor az egyetemista vagy főiskolás diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összegű családi pótlékot kaphatnak a testvérek után. A szakképzésben továbbtanulók után pedig annak a tanévnek a végéig jogosult a szülő a családi pótlékra, amelyik évben a gyermek betölti a 20. életévét. (Korábbi cikkünket részletes számításokkal itt találja.)

Már júliustól jár
A magasabb összeg azonban nem jár automatikusan, hanem igényelni kell. Valójában már júliustól jár a többi gyerek után a magasabb családi pótlék (vagy a szakképzésben tanuló után a családi pótlék), viszont a kérvényhez hallgatói jogviszony igazolására van szükség, amit csak beiratkozás után lehet megkapni a tanintézményektől. Mostanra mindenhol elkezdődött az oktatás, így már beszerezhető ez az igazolás.

Fontos, hogy csak két hónapra visszamenőleg lehet igényelni, ezért igyekezni kell. Ha valaki még szeptemberben benyújtja a kérvényt, és azt jelöli be, hogy júliustól kéri a beszámítást, akkor visszamenőleg meg is kapja. Ha azonban csak októberben nyújtja be, akkor csak augusztustól jár a testvérek után a magasabb összeg. (Vagy a szakképzésben tanuló után a teljes összeg is.)

Változik a családi adókedvezmény is
Fontos arra is figyelni, hogy családi adókedvezményt addig vehetünk igénybe a gyerek után, amíg a családi pótlék is jár utána. Viszont továbbtanulóként a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében. Vagyis, ha OKJ-s képzésen vesz részt, és még kaphat a szülő családi pótlékot, akkor a családi adókedvezménybe is ugyanúgy veszik számba, mint korábban. Ha viszont elmúlt 20 éves az OKJ-s képzésen résztvevő, vagy egyetemre, főiskolára megy tovább, akkor júliustól már nem jár utána a családi adókedvezmény sem. De beleszámít az eltartottak számába, így a magasabb összegű kedvezményt lehet a fiatalabb testvérre igénybe venni.

Év elején kell a családi adókedvezményről nyilatkozni a munkáltatónak, így a mi felelősségünk, hogy év közben jelezzük: a gyerek után már nem jár családi adókedvezmény, viszont a számításnál figyelembe kell venni. Ha a munkáltatónak nem jelezzük a változást, és több adókedvezményt von le, akkor azt be kell majd fizetnünk a költségvetésbe, ami elég megterhelő lehet. Ráadásul bírságot is kaphatunk.Bonyolítja a helyzetet, ha a továbbtanuló diáknak rendszeres jövedelme lesz. Ekkortól ugyanis már nem számít eltartottnak, vagyis nem vehető figyelembe a családi pótlék számításánál. A jogszabály szerint rendszeres jövedelemnek kell tekinteni azt, ami három egymást követő hónapban a mindenkori legkisebb munkabér összegét meghaladja. Ekkortól sem a családi pótlék, sem a családi adókedvezmény számításánál nem lehet vele számolni.

/www.azenpenzem.hu/