Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Citromsárga riasztást adtak ki: a meteorológiai szolgálat figyelmeztette a lakosságot


Fotó: Getty Images

Citromsárga, azaz elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, ugyanis a szombati napon zivatarok és felhőszakadás veszélye áll fenn. Az OMSZ honlapján látható, folyamatosan frissülő térképen nyomon követhetők az érintett területek. A térkép ide kattintva érhető el.

Citromsárga riasztás: a szombati időjárásról

Az oldalon részletes előrejelzés olvasható a várható időjárásról: eszerint a záporos, zivataros tömbök fokozatosan kelet felé haladnak, és a reggeli, délelőtti órák folyamán előbb a Dunától keletre fekvő területekre, majd a Tiszántúlra koncentrálódik a csapadékkal együtt a zivatartevékenység is.A szöveg szerint a kiterjedtebb csapadékzónák a déli órák környékén hagyhatják el keleti határainkat. Kezdetben a Dunántúl északkeleti, keleti harmadán, a főváros tágabb környezetében, később az Északi-középhegységben, illetve az Alföld északi tájain van esély intenzív zivatarokra is, amelyeket elsősorban felhőszakadás (> 25-30 mm) kísérhet, azonban kisebb eséllyel jégeső (ált. 1-2 cm-t nem meghaladó), illetve erős vagy viharos széllökések is társulhatnak hozzájuk.

Az OMM előrejelzése szerint a késő esti órákban nyugatról ismét megnő a csapadékhajlam. A záporok, zivatarok (amelyek közül egy-két hevesebb sem kizárt) elsősorban a Dunántúlt és annak környezetét érinthetik. A zivataros gócok mellé felhőszakadás (> 25-30 mm, de lokálisan > 40-50 mm sem kizárt), jégeső (~ 1-2 cm), illetve átmeneti viharos (> 65-75 km/h) szél társulhat. A zivatartevékenység fokozatosan helyeződik át a Dunántúl délkeleti felére és a vasárnap déli órákig is kitarthat. Vasárnap késő éjszaka nyugatról újfent megnő a zivatarhajlam.

Forrás: OMSZ.