Közzétette - Kategória - Egyéb

A Bükk időszakos forrásai (Vöröskői forrás)


A Bükk időszakos forrásai (Vöröskői forrás) 1.jpgA Bükk időszakos forrásai: a Vöröskői forrás egy ideiglenesen működő forrása a Bükk hegységnek. Az elolvadó téli hó hetekig tekereg a mészkő alapú Bükk belsejében lévő barlangrendszerben, majd a tavasz közepén, tipikusan február és április között tör a felszínre. A Vöröskő-forrás általában április végére kiapad, és az év további szakaszában teljesen kiszárad, június végétől már egyáltalán nem ad vizet.

A Bükkben és más hasonló karszthegységekben – pl. Aggteleki-karszt – a csapadék nem váj ki mély árkokat, völgyeket, hanem víznyelők repedésein függőlegesen szivárog le a mélyben levő vízzáró rétegig, hogy azt követően forrásként jelenjen meg a hegy lábánál. Az állandóan vizet adók mellett több időszakos forrás is található a Bükkben Ezek csak igen csapadékos telet, nagyon ritkán (az idén ezt láthatjuk) csapadékban bő nyarat vagy őszt követően indulnak meg. Ilyenkor megtelik a hegy mélyén lévő vízgyűjtőjük, majd derékvastagságban ontják kristálytiszta vizüket. Vízhozamuk nemritkán eléri a 180-200 liter/sec.-ot is. Akik látták már a forrásokat működni, fokozottabban fog verni a szívük, mikor azt hallják: „megy az Imó.., működik a Vöröskő!”

A Bükk időszakos forrásai (Vöröskői forrás) 3.jpgA Feketelen- és az Imókő-forrás a Lök-völgy, az Alsó- és Felső Vöröskő-forrás a Vöröskő-völgy felső szakaszán, Felsőtárkánytól 2-3 óra járásra találhatók.

Ha egy túra keretébe szeretnénk „felfűzni” őket, akkor ideális kiindulópontunk az Eger – Lillafüred műúton található Tamás kútja. Az Egerből vasárnap 8.30-kor induló autóbuszról leszállva először a szépen felújított Vendégházon akad meg a szemünk. A ház mellett állandóan csordogáló Kis-Som forrás karsztvizéből bátran megtölthetjük kulacsunkat. A vízvétel után a kék jelzésen völgyirányba elindulva 15 perc múlva feltűnik első időszakos forrásunk, a Feketelen. Sziklákkal övezett, kicsiny medencékből tör felszínre, apró kőzettöredékeket mozgatva.

A Bükk időszakos forrásai (Vöröskői forrás) 4.jpgTovábbhaladva a Lök-völgyben, rövid idő idő után feltűnik a Felsőtárkány felé zúduló víztömeg.

Nincs más dolgunk, mint követni a víz útját, míg elénk tárul az Imókő hatalmas sziklafala. Ennek tövéből, az ember számára is járható barlangfolyosóból ömlik derékvastagságban a mélyben felgyülemlett karsztvíz. Mintha „kilökné” magából a Föld. Több kutató innen eredezteti a Lök- völgy nevét. Ugyancsak elfogadott, hogy a régi térképeken „Ima- kő”-nek jelölt Imó-kő sziklafala pogány áldozóhely lehetett,s a közeli Feketelen meredélyei sámándobok pergését visszhangozták.

A Bükk időszakos forrásai (Vöröskői forrás) 5.jpgMiután kellően megcsodáltuk a a vastagon lezúduló víztömeget a sziklát megkerülve felmászhatunk a tetejére. Csodálatos panoráma tárul elénk: belátunk Felsőtárkányba, a Várhegy csúcsai zárják a horizontot. Visszatérve a jelzett útra túránk a kék + jelzésen vezet tovább a Tarkő sziklafala alatt a Toldi-bükk irányába. A Toldi kunyhónál (lelkes turisták nemrég hozták rendbe) tarthatunk egy rövid pihenőt, majd leereszkedünk a Vöröskő forrásokhoz. Először a Felső forrást pillantjuk meg, ami egy törmeléklejtőbe mélyített forrásmedencéből lép a felszínre.

A Bükk időszakos forrásai (Vöröskői forrás) 6.jpgAz alsó, látványosabb karsztforrás gejzírszerűen feltörő vize elérheti a 2 m magasságot is. Eredetileg a törmelékből tört a felszínre nyomás alól felszabaduló víz, ma egy természetes oldású, „lyukas” mészkővel alakították ki a vízkilépési pontját. Magával ragadó látvány! Ha mindenki megörökítette, kicsodálkozta magát, a Vöröskő-völgyön indulhatunk Felsőtárkány felé. A falut elérhetjük gyalogosan (8 km), vagy a nyári hétvégeken a Stimecz-háztól 15.00 órakor induló kisvonattal.

A Vöröskő-forrás általában április végére kiapad, és az év további szakaszában teljesen kiszárad, június végétől már egyáltalán nem ad vizet.

Megközelítés:

A Vöröskő-forrás Felsőtárkány felől (gyalog kb.: 8km) a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút igénybevételével Stimecz ház végállomásig, majd onnan a Vöröskő-völgyben gyalog közelíthető meg a legkényelmesebben. Kerékpárral a vasúttal párhuzamos úton juthatunk fel a forrás alá: Egeres-völgy Varróház vasúti megálló előtt kell kereszteznünk a vasutat egy sorompóval lezárt erdészeti úton, majd a Stimecz ház végállomásnál a nyomvonalat keresztezve a Vöröskő-patak völgyében kell feltekerni. Gyalogosan a kék és kék kereszt túraútvonalakon kell Stimecz házig eljutni, onnan pedig a Vöröskő-völgyi tanösvényen érhető el a forrás. Az erdészet által kialakított és fenntartott tanösvény bemutatja a vidék kőzeteit, növény- és állatvilágát. A tanösvény amikor felkanyarodik a jobb oldali hegyre, balra a patakon átkelve, jelzetlen gyalogúton (a régi vasút nyomvonalán) lehet megközelíteni a forrást. A forrás helye jól felismerhető: a számottevő víznyomás miatt nagy méretű kibetonozott részen tör a felszínre a víz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük