Búcsút inthetnek a személyes adataiknak azok, akiknek androidos telefonjuk van

mobil telefon

Több mint 1300 alkalmazás lopja el a felhasználók adatait, még akkor is, ha a telefontulajdonosok megtiltják ezt az applikációknak. A kellemetlen eset az Androidot, ezentúl pedig a keresőóriást, a Google-t érinti. A cég azonban nem siet a megoldással.

Hiába nincs engedélye a telefonos alkalmazások egy részének, mégis ellopják a személyes adatainkat – számolt be róla a Cnet nyomán a hvg.hu. 1325 applikációról derült ki most a kínos eset, amelyeket összességében sok száz milliószor töltöttek le a felhasználók. A lap azt írja: A kaliforniai ICSI (Nemzetközi Számítástudományi Intézet) kutatói 88 ezer appot vizsgáltak át a Google Play Store-ban, és 1325 olyan alkalmazást találtak, amelyek személyes adatokat loptak többek között a wifi-kapcsolatban talált és a fotókban tárolt metaadatokból.

Az egyik ilyen applikáció az a fotószerkesztő Shutterfly, amely például – a külföldi oldal beszámolója alapján – a mobilban tárolt helymeghatározó adatokat gyűjtött össze, és ezt küldte el saját szervereire. Mindezt úgy, vagy akkor is, ha a felhasználó előtte letiltotta a hozzáférést a helymeghatározáshoz. A Shutterfly szóvivője szerint ez nem valós, hiszen, mint mondta, ők csak engedéllyel gyűjtenek adatokat. A kutatók egyébként már korábban, tavaly szeptemberben értesítették minderről a Google-t, ugyanakkor a cég csak a hamarosan érkező Android Q-ban ígérte a probléma kezelését.

atv.hu