Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Brutálisan megdrágulhat a magyarok kedvenc gyümölcsleveinek ára


Ez válság. Ilyet még soha nem láttunk, még a nagy fagyok és hurrikánok idején sem„. Kees Cools, a Nemzetközi Gyümölcs- és Zöldséglészövetség (IFU) elnökének szavaiból érződik, hogy hatalmas bajban jelenleg a narancsipar. Mindennek pedig az EU, így Magyarország is megihatja a levét. Egyrészt kevesebb narancslé érkezik majd hozzánk, az pedig jóval drágábban.

Képünk illusztráció
Készítő: Pocz Gergo
Szerzői jog: (c) 2018 PGP Photography – All rights reserved

Brazília exportálja a világon a legnagyobb mennyiségű narancsot és narancskoncentrátumot: többek között az EU piacának 80 százalékát látja el. Bár már 2020 óta folyamatosan csökken a narancstermés a dél-amerikai országban, az idei hatalmas visszaesés miatt rekordot jelentő 25%-kal eshet vissza az Unióba érkező import a tavalyi évhez képest.

Egyrészt az extrém időjárási viszonyok okolhatók, másrészt pedig az a citruszöldülés nevű betegség, amely átlagosan az ültetvények 40 (van, ahol 80) százalékát megfertőzi. Ha ebben szenved egy fa, azt ki kell vágni, az újratelepítés azonban 4-5 évet is elvehet, ameddig azon a területen nem terem semmi sem.

Ha pedig csökken az import mennyisége, az az alapanyag drágulásához vezet.

Itthon a Sió és a hohes C már be is jelentette közleményében, hogy valószínűleg a narancskrízis jelentősen megdobja majd a gyümölcsleveik árait.

Az áremelkedés már szabad szemmel érzékelhető: Magyarországon idén a 100%-os narancslevek tekintetében 79%-ot emelkedtek az átlagos fogyasztói árak 2022 azonos időszakához képest, írja a Telex. Mindezzel pedig az jár, hogy kevesebb fogy a finom nedűből: 2024 első 4 hónapjában 45,5%-ot zuhantak az eladási számok 2022 azonos időszakához képest.

A narancs világpiaci árán még jobban látható a krízishelyzet: míg 2 éve 2000 amerikai dollárba (kb. 736 ezer forintba) került egy tonna, addig 2024-ben ennek már háromszorosát is elkérik 1000 kg-ért.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük