Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Brutális invázió zajlik a magyar vizeken: komoly problémát okoz a törpeharcsa országszerte


A törpeharcsa országszerte komoly problémát okoz, ezért ilyenkor, télen zajlanak a törpeharcsa-gyérítések. Ekkor lehet ugyanis hatékonyan begyűjteni a mélyebb részekre összesereglett halakat.

Fotó: cafe.hu

Sok vízterületen okoznak kárt a horgászok a törpeharcsafogó varsákban. Ennek szeretné most elejét venni a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (Hofesz), írja a Pecaverzum.

Tájékoztatásuk szerint a székesfehérvári Palotavárosi alsó-tavon december 12-én, hétfő reggeltől 20-án, kedd reggelig horgászni tilos. Az indok: varsás törpeharcsa-mentesítés.

A Hofesz szerint a fekete törpeharcsa jelenléte a Palotavároson rengeteg bosszúságot okoz a horgászoknak, így most – a vízhőmérséklet csökkenésével – elérkezett az idő, hogy folytassák törpeharcsa-halászatot.

A szövetség sok visszajelzést kapott, miszerint a vízrészen jóformán ellehetetleníti a horgászatot az inváziós faj, így a horgászok sokszor csalódottan hagyják el a vízpartot, ezenkívül a törpeharcsa rengeteg olyan táplálékot fogyaszt, amit az őshonos halak is hasznosíthatnának.

„Egyértelmű, hogy a faj gyérítése elkerülhetetlen”

– hangsúlyozták. Közölték, száz darab varsát helyeztek ki.

Hároméves korában ívik először, ekkor a csapat párokra szakad. Hazánkban többnyire májusban ívik. Egy-egy nőstény 1-5 ezer ikrát érlel. Az ikraszemek nagyok, 3 milliméter átmérőjűek. Az ívást követően a tejes, de van úgy, hogy mindkét szülő a fészek körül szorgoskodik, védi a lerakott ikrákat, e gondoskodásnak is köszönhető, hogy a viszonylag kevés ikra ellenére is rendkívül szapora, ha valahol megtelepedett, gyorsan jelentős állománya alakul ki.

Az ikraszemek 6-9 napig fekszenek a gödörben, ezután a hím szájával sorban felszedi őket, így szinte szájban keltetéssel segít a lárváknak a vastag ikraburok elhagyásában. A kikelő 6 milliméteres törpeharcsalárvák egy hétig még a fészekben fekszenek, csak ezután indulnak táplálék után. A család azonban még néhány hétig együtt marad, a szülők terelgetik a csemetéket.

Az ivadék kezdetben zooplanktont fogyaszt, de később fokozatosan mindenevővé válik. Étrendjében előkelő helyet foglal el az árvaszúnyog lárva, ezzel sok más halnak komoly táplálékkonkurense. Előszeretettel fogyaszt különböző bentosz szervezeteket, állati eredetű hulladékot és jelentős mennyiségű növényi anyagot, magvakat, vízinövények különböző részeit.

Invazív fajok

Idehaza van ok aggodalomra, egyre több invazív faj lépi át az országhatárokat. Legutóbb Floridában őshonos növényeket találtak egy soroksári dülőn. Nyugat felől támad a jelzőrák, míg két meztelencsiga faj is terjeszkedik idehaza. A poloskainvázió szinte az ország minden szegletét érinti, a frissen elkészült országos poloskatérkép szerint, ezért összeszedtük, hogyan is védekezhetünk ellene. A nyugati dióburok-fúrólégy hatalmas károkat okoz a diótermésben, míg postaládáinkat kéretlen levelekkel érkező magok árasztják el.

(Pecaverzum)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük