Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bevonja a kormány a hadsereget a közrend és a kijárási tilalom fenntartásába


A járványt természetesen továbbra sem lehet lelőni, a katonák a védekezési szabályok betartatásában segítenek majd a rendőrségnek.

Fotó: Erdős Dénes / Népszava

A kedd éjjel kiadott Magyar Közlönyből már kiderült, most Orbán Viktor facebookos videóban is kihangsúlyozta: a Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok ellátásában. Vagyis a magyar katonák a következő – minimum – 90 napban ellátják egyes kijelölt létesítmények őrzését, védelmét, közreműködnek a veszélyhelyzeti védelmi intézkedések betartásának ellenőrzésében, és közterületi járőrszolgálatot látnak el – önállóan vagy a rendőrséggel. Mindez a miniszterelnök rövid monológjában:

Orbán videója annyi újdonságot tartalmaz a közlönyben megjelent szöveghez képest, hogy elhangzik benne: az operatív törzs ülése és a kormányülés közé beszuszakolt megbeszélésen Pintér Sándor belügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel tisztázták a katonai szerepvállalás jogi, személyi és pénzügyi feltételeit. De Orbán elmondása szerint még “egy-két formális döntést” a kormányülésen is meg kell hozni, aztán jöhet az újabb részszabályok kihirdetése.