Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Betiltanák és büntetnék a hálapénzt


A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt.

A paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását – fogalmaz a Magyar Orvosi Kamara a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok javadalmazására vonatkozóan.

A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt

– fogalmaz a kamara.

A javaslat része, hogy a bértábla teljesülésével a hálapénz adását és elfogadását a büntető törvénykönyvben szankcionálja a jogalkotó. A javaslat szerint az eddig alkalmazott „elhúzódó, csepegtetett béremelés politikai haszna csekély, mert ezen a módon a hálapénz mindig beépül az orvosi keresetbe”.

A hálapénz eltörlésének megoldásaként a Magyar Orvosi Kamara „a paraszolvencia eltörlését lehetővé tevő, egylépéses béremelést” fogalmaz meg, amely „képes áthidalni a szürke vagy fekete zónás bérkiegészítést”.

/mandiner.hu/