Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Belehalhatunk, ha ezt a szabályt nem tartjuk be


FORRÁS: PEXELS

A szívbetegségek nagy része hosszantartó gyógyszeres kezelést igényel, ami megkívánja a betegek tartós együttműködését az orvosukkal a cél érdekében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a fejlett országokban a krónikus betegségben szenvedőknek csak mintegy fele alkalmazza gyógyszereit az előírás szerint, ami súlyosbíthatja a betegséget és növeli a halálozást – hívja fel a figyelmet Dr. Csányi Erika, a Margit Medical Center kardiológusa.

A csekély beteg-együttműködés nem csak a kezelés eredményességét csökkenti, súlyosbíthatja a betegséget, növeli a halálozást, de jelentősen növeli az egészségügyi erőforrások felhasználását is.

„A mai elvárások szerint az orvos egyezteti ajánlásait a beteggel, aki így nem utasítást hajt végre, hanem a megbeszélt módon él, étkezik és szedi a gyógyszereket. Szeretnénk a betegek együttműködését javítani, alapos, érthető széleskörű információ adásával a rendeléseken szóban és írásban is, a betegek vizsgálati lapjain, betegfelvilágosító nyomtatványokon. Segíthetnek az együttműködést javítani az önmonitorozásra alkalmas módszerek is, naplók, mobiltelefonos applikációk. Napi gyakorlat, hogy az otthon mért vérnyomás értékek vezetésére vérnyomás naplót adunk a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek” – mondja a szakorvos.

Fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés

A szívre ható gyógyszereknél ugyanolyan fontos ez, mint az epilepszia kezelésénél, a hormonális zavarok, a cukorbetegség, a daganatok vagy szinte bármely más krónikus betegség esetén, ami hosszas gyógyszeres kezelést igényel.

Mivel fő szabályként 90 napra elegendő gyógyszer felírása engedélyezett egy alkalommal, a tartósan szedett gyógyszerek esetében ez határozza meg az orvosi vizitek minimális gyakoriságát.Ezen alkalmakon sor kerülhet az adag módosítására, ha arra szükség van, a változó tünetek, körülmények miatt. Kivételesen betegellátási érdekből írhatunk fel ennél hosszabb időre elegendő gyógyszert, maximum egy évre. Ezeket a kivételes eseteket azonban kötelesek vagyunk indokolni és a betegek nyilvántartott adatai között rögzíteni. Ilyen ok lehet például hosszú utazás olyan helyre, ahol várhatóan a gyógyszert nem lehet felíratni és a receptet kiváltani. Ilyenkor az adag is ritkán módosul.

Ha gyakoribb korrekció szükséges a gyógyszer várt hatása, vagy nem várt mellékhatása miatt, arról egyedileg döntünk, a gyógyszer, a beteg és a betegség jellemzőnek mérlegelésével” – mondja Dr. Csányi Erika. Általában elmondható, hogy egy új szer beállításakor gyakrabban fordul elő, hogy az adagot módosítani kell. Vannak esetek, amikor szinte napi kapcsolat is szükséges lehet. „Ilyen például az egyik, járóbetegeknek is adható szívritmus-szabályozó szer, aminek elkezdésekor kezdetben naponta készítünk EKG-t, vagy a régebbi típusú véralvadásgátló szerek, amelyek miatt eleinte hetente többször is szükséges vérvétel a dózis beállításához. Később kéthetente, vagy havonta, az eredmények stabilitásától függően. Néhány gyógyszer esetében vannak szabályok arra nézve, hogy mikor lehet az adagot módosítani legkorábban. Ez lehet néhány nap a szívritmusra ható szerek némelyikénél, vagy néhány hét a vérnyomáscsökkentők esetében.”

/origo.hu/