Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bekeményíthetnek gyorshajtókkal szemben: jöhet az „önkéntes rendőr” az autókba


Egy javaslat szerint kötelezővé kellene tenni az elektronikus sebességfelügyelő rendszereket a járművekben.

Az Európai Unióban a halálos balesetek 37 százaléka történik városi utakon, 55 százaléka vidéki mellékutakon és 8 százaléka autópályákon. Ezeknél a mutatóknál csak azokban az országokban jobb a helyzet, amelyekben óránként 70-80 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben a vidéki utakon – írja EU-s statisztikák alapján a Totalcar.

Az EU közlekedés-szabályozóinak egyik legfontosabb célkitűzése, hogy 2030-ra felére csökkenjen a halálos és a súlyos balesetek száma. Ennek nyomán új javaslat, hogy kötelezővé kellene tenni az elektronikus sebességfelügyelő rendszerek (Intelligent Speed Assistance, ISA) beépítését az újonnan eladott autókba, buszokba és teherautókba. Kutatások szerint e technológia alkalmazása önmagában 20 százalékkal mérsékelhetné a halálos autóbalesetek számát.

Az elektronikus sebességfelügyelő működés közben először hangjelzést küld – hasonlóan a biztonsági övekhez –, amit ha a vezető figyelmen kívül hagy, további figyelmeztető jelzések követnek; például a gázpedál finoman rezegni kezd.

Ez a rendszer már most is rengeteg autóban benne van, többek között azért, mert az Euro NCAP – az autók biztonságát tesztelő szervezet – már most is díjazza a használatát, és ha egy gyártó öt csillagot akar elérni a tesztjeiken, érdemes beszerelnie.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük