Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bejelentette a kormány: a jövő héttől újabb segítséget nyújt a magyar vásárlók számára


A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén indította el az online árfigyelő rendszert, amely 62 élelmiszer termékcsoport esetében teszi lehetővé a fogyasztói árak átlátható módon történő összehasonlítását. Egyúttal jelentősen fokozza a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban, így a családok megvédése érdekében megakadályozza a túlárazást és elősegíti a háború és a szankciók okozta infláció letörését – írja a kormany.hu

Az árfigyelő hatékonyságát jól mutatja, hogy a 62 termékkategóriából 50 termékkategóriában, átlagosan 6,9%-kal csökkentek az átlagárak a rendszer indulása óta.

Az élelmiszerárak csökkenésének 0,6 százalékpontos inflációcsökkentő, valamint mintegy 1,9 százalékpontos élelmiszerinfláció csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

Július elsejétől:

  • a tojás ára több mint 29%-kal,
  • a spagetti és a zöldségek átlagára 17%-ot meghaladó mértékben csökkent.
  • a kelkáposzta, a fejes káposzta, a zöldpaprika és a fokhagyma ára 25-30%-kal,
  • míg a paradicsomé több mint 40%-kal mérséklődött.
  • a margarinok átlagosan közel 16%-kal,
  • a lisztek pedig 12%-kal lettek olcsóbbak az árverseny hatására
  • a húsokat tekintve leginkább a pulykamellfilé ára csökkent, átlagosan 12%-kal, de például a csirkeszárny is 9%-kal kevesebbe kerül, mint július elején.

Az elmúlt egy hét során 33 termékkategóriában tovább csökkentek az átlagárak:

  • egy hét leforgása alatt a legnagyobb mértékben a kelkáposzta ára csökkent, közel 15%-kal
  • fejes káposzta, az alma és a paradicsom ára is 10%-ot meghaladó mértékben mérséklődött
  • a húsok közül a sertéscomb több mint 8%-kal olcsóbb volt, mint egy héttel korábban.

Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított, illetve augusztus 1-jével kibővített kötelező akciózás is támogatta.

Az online platform népszerűségét a látogatottsági adatok is alátámasztják, ugyanis az indulás óta a látogatók száma már megközelíti az 1,1 milliót.

Az oldalon végzett szabadszavas keresések száma közel 565 ezer, amelyek során az elmúlt héten leginkább a csirkemell, cukor, tej, tojás és olaj szavakra kerestek.

A terveknek megfelelően és a felhasználói visszajelzések figyelembevételével újabb felhasználóbarát funkciókkal bővül az árfigyelő rendszer, többek között egy többfunkciós, szabadon összeállítható bevásárlólista segíti majd a fogyasztókat a vásárlási döntéseik meghozatalában.

Az új funkció az egyes üzletek árainak a korábbinál is jobb átláthatóságával további versenyre ösztönözheti a kereskedelmi láncokat, így jelentősen hozzájárul a háború és a szankciók okozta infláció mielőbbi egy számjegyűre történő csökkenéséhez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!
%d bloggers like this: