Közzétette - Kategória - Látnivalók, túrautak, várak, templomok, Magyarország történelmi emlékhelyei

Balatoncsicsó (Szentantalfa), Szent Balázs templomrom


Balatoncsicsó (Szentantalfa), Szent Balázs templomrom 3.jpgA magyarországi Nivegy-völgy jelképeként számon tartott templomrom az alig 220 lelket számláló Balatoncsicsó fölött magasodó Szent Balázs-hegyen található. Minden év február első szombatján szabadtéri szentmise és Balázs-áldás van a templomromnál.
Erre a rendezvényre a környező települések hívein kívül az ország más részéből is elzarándokolnak a hívek, hogy részt vegyenek a szentmisén és Balázs-áldásban részesüljenek.

Balatoncsicsó (Szentantalfa), Szent Balázs templomrom 1.jpgElődje egy XII. sz.-i fatemplom volt, melyet egy évszázaddal később a XIII. sz.-ban román stílusban kő épület váltotta föl.

A XIV. sz.-i gótikus átépítésre került sor: az épület Ny-i oldalára nagyobb hajó épült, ennek végén épült a torony és a lépcsőzetesen szélesedő támpillérek. A régi hajóhoz képest ez lejjebb épült meg, így lépcsővel kötötték össze a két hajót. Szintén a Ny-i oldalon két oszloppal háromnyílású kegyúri karzat épült. Az É-i oldalon kisméretű sekrestye épült. Különösen szép a Ny-i oldalon kialakított gazdagon díszített, pálcatagos bélletű csúcsíves kapu.

További érdekessége, hogy a román kori szentélye kívül négyszögletes, belül íves kialakítású, mely a környéken Zánkán fordul elő.

Balatoncsicsó (Szentantalfa), Szent Balázs templomrom 5.jpgA templomot és a községet a török pusztította el, ettől kezdve romos lett. Később nem települt újjá, de közigazgatásilag Balatoncsicsóhoz tartozik.

A középkori műemlék templomrom részleges helyreállítását a balatoncsicsói önkormányzat szervezte 2001–2002-ben, ugyanakkor több helyi polgár is kivette részét a felújításból.

Külön érdemes megemlíteni a templomromtól elénk táruló szép panorámát: a Balaton víztükre csillan meg szemünk előtt, a távolban a Badacsony jellegzetes tömbje, felsejlik a Hegyes-tű kibányászott hegye, s mindezek előtt a Nivegy-völgy, mely Zánkánál a Balatonba fut.

Megközelítése:

Szentantalfa közeléből a zöld sáv jelzésen juthatunk föl, vagy Óbudavár felől érkezve, még Szentjakabfa előtt tábla jelzi, ezt követve elérjük.

Geocaching adatok

Szentbalázs falu templomromja (GCBALA)
Szélesség N 46° 54,705′
Hosszúság E 17° 41,753′
Magasság: 213 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=427

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük