Közzétette - Kategória - Látnivalók, túrautak, várak, templomok, Magyarország várai és várromjai

Avasi templomrom (Szigliget)


Avasi templomrom (Szigliget) 3.jpgA település már a XI-XII. században is lakott hely volt, ekkor még egy római épületet használtak a hívők. A római kori alapokra rápülő templomot vagy a pannonhalmi bencés apátság, vagy az Atyusz nemzetség építtette.

A római korban egy épület állt itt, amit az 1958-ban feltárt, toronyhoz tartozó templomrom hajójának falaiban látható, halgerinc szerűen rakott kövek bizonyítanak. Ezt a fajta falszövetet a rómaiak alkalmazták.

Avasi templomrom (Szigliget) 1.jpgMagát a szigligeti várat is a bencések kezdték el építeni. A falucska XII. században a panonnhalmi bencés főapátság jobbágyfaluja volt, az ittlakók feladata a rév üzemeltetése lehetett. A templom védőszentje ismeretlen. Négyszögletes szentélyű Árpád-kori falusi templom maradványai. A négyzetes alapú toronyra nyolcszögletű felső rész került, majd erre nyolcszögű kőgúlatető épült. A torony épülete az eredeti tetőzettel ma is látható. A falu népe a templom köré temetkezett, a temető nyomai ma is felfedezhetők, néhány régi sír veszi körül a romot. A XIV-XV. században északi oldalán kápolnával és csontházzal (ossarium) bővítették. A kápolna alapjai ma is látszanak. Pusztulása 1544 és 1550 között következett be a törökök támadásának következtében. Helyreállítását 1958-59-ben az Országos Műemléki Felügyelőség végezte el, Kozák károly régész, Sedlmayr János és Koppány Tibor építészmérnökök közreműködésével.

Avasi templomrom (Szigliget) 3.jpgSzigliget mellett található toronyrom elnevezésére az egyetlen adat, a fölötte fekvő Ávorsai-rét neve lehet, mivel Avas, Avasi nevű falu nem szerepel a forrásokban. Azt viszont tudjuk, hogy ez a templomrom az egykori Réhely (Révhely) falu temploma volt. A mellette futó utcát ma is Réhely utcának hívják. Elképzelhető, hogy az ‘Ávorsai’ szó (ami talán úgyszintén torzult alak) alakult „Avasivá”.

Avasi templomrom (Szigliget) 4.jpgIlyen régi építményekhez általában mindenhol fűződnek hiedelmek, legendák. Ez alól az Avasi-torony sem kivétel. Ehhez a templomhoz a kőkecske legendája fűződik. „ … A templom előtt volt régen egy kőkecske. A gyerekek azon szoktak játszani, lovagolni… Régen történt, hogy egy vasárnap odajött egy katona és egy nagy bárddal kettévágta a kőkecskét. Tele volt aranypénzzel. A kőkecskét még a törökök hagyták itt. A katona is török volt, így ő tudta, hogy mit rejt a kőkecske. A katona elvitte a sok pénzt. A kecskét meg később szétverték a gyerekek.”

Az avasi templomrom megközelítése:

A templom maradványai a Szigligeti Réhelyi utcában találhatóak, jól látni azokat az útról is. Badacsonytördemic felől az Iharos utca és a Réhelyi utca találkozásánál kell a Réhelyi utcán dél felé (azaz balra) menni egy pár métert, és az utca bal oldalán megtaláljuk a romot.

forrás: www.balatoniromok.blogspot.com

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük