HOZZÁVALÓK
- 25 dkg borjú- vagy marhamáj
- 1/2 db kezeletlen citrom
- 1/2 fej hagyma
- olaj
- 1 ek frissen aprított petrezselyem
- 1/2 tk majoránna
- frissen reszelt szerecsendió
- 25 dkg szikkadt kenyér
- 1,25 dl tej
- 1 db tojás + 1 db tojássárgája
- 1 ek mustár
- só
- bors
- 8 dl marhahúsleves-alaplé
- 3 ek felkarikázott újhagyma-zöld és/vagy petrezselyem a díszítéshez
ELKÉSZÍTÉS
- A májat ledaráljuk vagy robotgéppel durvára pürésítjük. A citrom héját lereszeljük. Az apróra kockázott hagymát némi olajon üvegesre pároljuk, majd levesszük a tűzről. Összekeverjük az 1 ek petrezselyemmel, a majoránnával, a citromhéjjal, valamint egy kevés szerecsendióval, és hűlni hagyjuk.
- A kenyeret a héja nélkül 1/2 cm-es kockákra vágjuk, és egy tálban megöntözzük a felforrósított tejjel. Hozzáadjuk a villával elkevert tojást és tojássárgáját, valamint a májat és a mustárt. Lazán összeforgatjuk a hagymás keverékkel, és megsózzuk, megborsozzuk.
- A májas masszából vizes kézzel 8 db gombócot formázunk, és a felforralt alaplébe helyezzük. A tüzet gyengébbre vesszük, és a gyöngyöző lében megfőzzük a gombócokat 8-10 perc alatt. Ezután habszedőkanállal kiemeljük, és adagonként mélytányérba tesszük. A visszamaradt lét átszűrjük, és a tányérokba merjük. Végül a levest megszórjuk a tetszés szerinti zöldfűszerrel, és forrón tálaljuk. Friss parasztkenyér illik hozzá.