Közzétette - Kategória - Előétel, Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök, Főzés

Bajor májgombócleves


Bajor májgombócleves

HOZZÁVALÓK

  • 25 dkg borjú- vagy marhamáj
  • 1/2 db kezeletlen citrom
  • 1/2 fej hagyma
  • olaj
  • 1 ek frissen aprított petrezselyem
  • 1/2 tk majoránna
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 25 dkg szikkadt kenyér
  • 1,25 dl tej
  • 1 db tojás + 1 db tojássárgája
  • 1 ek mustár
  • bors
  • 8 dl marhahúsleves-alaplé
  • 3 ek felkarikázott újhagyma-zöld és/vagy petrezselyem a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS

    1. A májat ledaráljuk vagy robotgéppel durvára pürésítjük. A citrom héját lereszeljük. Az apróra kockázott hagymát némi olajon üvegesre pároljuk, majd levesszük a tűzről. Összekeverjük az 1 ek petrezselyemmel, a majoránnával, a citromhéjjal, valamint egy kevés szerecsendióval, és hűlni hagyjuk.
    2. A kenyeret a héja nélkül 1/2 cm-es kockákra vágjuk, és egy tálban megöntözzük a felforrósított tejjel. Hozzáadjuk a villával elkevert tojást és tojássárgáját, valamint a májat és a mustárt. Lazán összeforgatjuk a hagymás keverékkel, és megsózzuk, megborsozzuk.
    3. A májas masszából vizes kézzel 8 db gombócot formázunk, és a felforralt alaplébe helyezzük. A tüzet gyengébbre vesszük, és a gyöngyöző lében megfőzzük a gombócokat 8-10 perc alatt. Ezután habszedőkanállal kiemeljük, és adagonként mélytányérba tesszük. A visszamaradt lét átszűrjük, és a tányérokba merjük. Végül a levest megszórjuk a tetszés szerinti zöldfűszerrel, és forrón tálaljuk. Friss parasztkenyér illik hozzá.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük