Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Azonnal dobja a kukába, ha ilyen chipset vásárolt – Betiltják, mert rákkeltő


Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, közöttük a füstölt szalonnás chipset is.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), miután alapos kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól, megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat, ezért az Európai Unió betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, így például a füstölt szalonnás chipset is – írja a mindmegette.hu.

A 8 fajta füstaromával végzett vizsgálat kimutatta, hogy sejtkárosító hatásúak a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok, így növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz.

A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát, és az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni. Azaz az Európai Unió területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket

– írja az agroinform.hu.

A megállapodást áprilisban véglegesítették, onnantól számított két éven belül kell kivezetni az üzletekből az ilyen típusú termékeket.

Forrás: agroinform.humindmegette.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük