Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Az utóbbi évek legnagyobb hadgyakorlatába kezdett az USA és Dél-Korea


A gyakorlat egyben válasz az utóbbi időben megint egyre gyakoribbá váló észak-koreai rakétatesztekre.

Fotó: MTI/EPA/KCNA/KCNA

Az elmúlt évek legnagyobb közös gyakorlatát kezdi meg az Egyesült Államok és Dél-Korea, mely erődemonstráció minden valószínűséggel tovább fogja növelni a feszültséget Észak-Koreával szemben.

Az Ulchi Freedom Shield (Ulcsi Szabadságpajzs) nevet viselő hadművelet részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a korábban lezajlott közös gyakorlatokon katonák tízezrei vettek részt, valamint nagyszámú repülőgépet hadihajót és tankot vonultattak fel – írja a The Guardian.

A két katonaság közös nyilatkozata szerint a gyakorlatot az elmúlt évben megnövekedett észak-koreai rakétakísérletek mennyiségére és léptékére válaszolva tartják meg.

A 2019-es évtől a gyakorlatokat azután törölték, hogy Donald Trump 2018-ban Szingapúrba látogatott, ahol az észak-koreai vezetővel, Kim Dzsongunnal tartott csúcstalálkozót. Ez egy kísérlet volt arra, hogy rávegye Kimet, hogy hagyjon fel atomfegyver-programjával. Ez végül kudarcba fulladt, ahogy azt a mostani északi rakétatesztek is alátámasztják.

Közben tüntetők jelentek meg a szöuli elnöki hivatalnál, akik a szeptember 1-jéig tartó, Ulcsi Szabadságpajzs névre keresztelt Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatát ellenzik.