Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az élelmiszer-drágulás miatt óriási boltbezárási hullám jöhet hazánkban


Az idei évben a magas élelmiszerinfláció miatt nagyobb lehet a boltbezárások üteme, mint korábban – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Növekedés.hu-nak. Az üzleteknek komoly gond, hogy a kiskereskedelmi forgalom esik.

“Az üzletszámok Magyarországon 1996-ban voltak a csúcson: akkor 166-167 ezer kiskereskedelmi egység működött idehaza. Azóta ez a szám évről évre folyamatosan csökken. Most olyan 100 ezer körül járunk. A bezárások üteme viszonylag kicsi volt eddig az élelmiszer-kereskedelemben, viszont most itt volt a legnagyobb a drágulás. Óvatosan csak annyit tudok mondani, hogy 2023-ban a korábbi évek átlagánál valószínűleg nagyobb lesz az üzletbezárások üteme” – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Növekedés.hu-nak. A tavalyi év első felében több mint 2000 bolt húzta le a rolót.

A KSH korábbi adatai szerint a 2084 bezáró bolt közül közel 450 élelmiszer és italbolt volt, miközben 180 zöldséges ment csődbe fél év alatt. Közel 400 ruhaboltra és csaknem ugyanennyi iparcikkes üzletre került lakat, de 150 használt cikkes üzlet is bezárt. Ha az első féléves tendencia kitartott – és nem erősödött tovább -, akkor több mint 4000 kiskereskedelmi egység zárhatott be tavaly, de erről csak később lesznek hivatalos információk.

Budapesten 5,6%-kal csökkent a kiskereskedelmi egységek száma a tavalyi első félévben az előző év azonos időszakához képest, de jelentős, 4% feletti a visszaesés Tolnában is. A KSH Heti monitor című kiadványa szerint nem volt olyan megye az országban, ahol ne esett volna vissza a boltok száma. Országos átlagban 3,3%-os a csökkenés mértéke, ezzel folytatódott az elmúlt évek mérséklődő tendenciája – jegyzi meg a hivatal.

Vámos György az interjúban úgy vélekedett, hogy “az első félév még nehéz lesz”. Utána viszont tovább mérséklődik az infláció, az év második felében már elindulhatunk egy javuló pályán. Év végére akár egy szerény növekedésre is sor kerülhet – tette hozzá.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük