Közzétette - Kategória - 40 éves Vásárosnamény, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Autómentes nap – Közel másfél ezren gyalog és kerékpárral Vásárosnaményban


Vásárosnamény – Újra több, mint ezren mozdultak meg Vásárosnaményban, ahol az ősz beköszöntével, immár tizenharmadik alkalommal került megrendezésre, a nagysikerű Autómentes Nap.

Vásárosnamény Város Önkormányzata ugyanis ismét csatlakozott azon kezdeményezéshez,  ahol egy fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos kampányt népszerűsítik, minden év szeptember 16. és 22. között. A kampány célja, hogy arra ösztönözze az európai helyi hatóságokat, hogy vezessék be és támogassák a fenntartható közlekedési intézkedéseket, és felszólítsa az embereket arra, hogy próbálják ki a gépkocsival történő közlekedés alternatíváit.

A város több helyszínén megrendezésre kerülő eseményen, Vásárosnamény apraja – és nagyja szép számban vesz részt, természetesen kizárólag gyalogosan, valamint kerékpárral egy teljes napra. Vásárosnamény Város Önkormányzata nem csak ezen a napon tesz a környezetért, hiszen nagy hangsúlyt fektet egész évben a szokásaink megváltoztatására annak érdekében, hogy fenntarthatóbb közlekedési módokat keressenek, például kerékpározzunk, gyalogoljunk, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a város számos kerékpározható területtel bővült, az elmúlt évek során.

A színes programokat felsorakoztató rendezvény a reggeli órákban kezdődött, ahol a Rákóczi Ferenc utca, Eötvös József Általános Iskola és AMI előtt, valamint a Művelődési Központ előtti téren zajlottak az események. Az Autómentes Nap ismét az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, melyet a város polgármestere, Filep Sándor nyitott meg. Köszöntőjében kiemelte azon összefogást, mellyel ezzel a rendezvény ismét létrejöhetett, illetve kiemelte, hogy a rendezvény most új alapokra építkezve újult meg, ahogy a város is teszi minden éveben. Megköszönte továbbá azon iskolák és szervezetek támogatását, mellyel ismét tartalmassá és színessé kerekedhetett ezen program, kiemelten Szabóné Széles Erzsébetnek, a rendezvény főszervezőjének. A tartalmas nap során vért adhattunk a rászorulóknak a Művelődési Központban. A rendezvény helyszínét ismét folyamatosan működő standok és programok színesítették, melyen számos helyi egyesület és szervezet képviseltette magát, mint a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a Természetbarát Diákkör: klímaváltozás-standjánál vízvizsgálatot és zajmérést is kipróbálhattak, a szép számban megjelent érdeklődők. Az egyesület e mellett színvonalas kiállítást is publikált a rendezvény helyszínén. De a Fiatalok Kulturális Szövetsége-Ifjúsági Egyesület totója is megmozgatta az érdeklődők elméjét. A gyerekek kipróbálhatták kézügyességüket is, hiszen a Vásárosnaményi Ifjúsági Klub kézműves asztala számtalan kreatív dologgal várta az érdeklődőket. A környezetvédelem óvásáról és annak mibenlétéről pedig a Kárpátokért Egyesület környezetvédelmi asztala gondoskodott. A felvilágosító előadásokon túl, környezetbarát játékokkal szórakoztatták a sátornál megjelenteket. A tartalmas programok sorát egészségügyi szűrések is gazdagították, ahol a helyi védőnők segítségével egyebek mellett vérnyomás mérésre, vércukorszint mérésre és egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokkal segítették a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. Minden évben különféle ügyességi versenyek gazdagítják az egész napos programok sorát, így most is volt kerékpáros akadálypálya. Sakk szimultán, valamint „Negyvenes csillagtúra” gyalogos csapatverseny is gazdagította a napot, ahol  a város értékeit fedezhették fel, játékos formában a résztvevők.E napon a Vásárosnamény – Kisvarsány közt húzódó kerékpárút ünnepélyes átadására is sor került, E mellett baleset szimulációt is tartottak, az vásárosnaményi Egészség Fejlesztési Iroda koordinálásával. A nap a különféle állomásokon gyűjthető, tombolák sorsolásával zárult.