Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Átrajzolta a vásárlási szokásokat a 19 órás boltzár

Az online kasszaadatok alapján decemberben 2,4 százalékkal csökkent a hagyományos boltok bevétele.

A címlapkép forrása: Getty Images.

A LocSight karácsonyi bevásárlás oldalán figyelemmel lehetett kísérni az ország legnagyobb településein, hogy a agyobb bevásárlóközpontban, szakáruházban miként alakult decemberben a vásárlók látogatószáma. (Tehát nem a vásárlások értékét, hanem csak azt mérték, hogy a nap melyik időszakában hányan keresték fel a vásárlási helyet.)

Nem változott az, hogy a péntek délután szinte kivétel nélkül erős látogatottságú időszaka volt a boltoknak (a járvány előtt is a péntek volt a legerősebb napja a boltos világnak, több felmérés szerint is). Megfigyelhető volt ugyanakkor a szombat és a vasárnap felerősödése is – írja a Blokkk.com. A szakportál összegzése szerint ebben a 19 órás zárás mellett nyilván szerepet játszott egyik oldalról, mellette az arany-ezüst bronz hétvégék hagyománya, és valamennyire a karácsonyi vásárok elmaradása is. A szombati napokon elsősorban a 11-től 17 óráig terjedő időszak boltlátogatottsági mérlege számos esetben elérte, vagy erősen megközelítette a legzsúfoltabb péntek délutáni, esti órákat.

Vasárnap azért ritkábban, de akadtak olyan órák, amikor ugyancsak a legzsúfoltabb időszakok jellemezték a boltok látogatottságát. A színárnyalatok (a sötét árnyalatok mutatták a legzsúfoltabb órákat) összességében világosabbak voltak ugyan a szombatinál, de nem mutattak rosszabb képet egy-egy hétköznapinál. (Egy-egy áruháznál persze akadtak eltérések.)

Az Alle forgalma (Forrás: www.locsight.app)

Az Alle forgalma (Forrás: www.locsight.app)

A teljes decemberi hónapot nézve 2,4 százalékkal csökkent a hagyományos boltok bevétele, az online kasszaadatok alapján. Ez alig tér el a december 1-25 között jelzett 2,7 százalékos csökkenéstől. A drágulást és a webáruházak becsült forgalmát hozzátéve ehhez a folyóáras adathoz mennyiségben (volumenben) decemberben 1,5 százalék körüli mértékben csökkenhettek a boltos vásárlások.

Az online kasszaadatok alapján decemberben 2,4 százalékkal csökkent a hagyományos boltok bevétele.

Az elemzés kitér arra is, hogy a két ünnep közötti élelmiszeres vásárlások sem billentettek az előző, az ünnepek előtti időszak mérlegén, néhány tizednyi ebben az árukörben is az eltérés. Ez azt jelenti, hogy élelmiszerekből összességében mennyiségben (volumenben) hasonló volt a vásárlások nagysága, mint egy évvel korábban. Az első 11 hónapban kimutatott 0,2 százalékos együttes növekmény a decemberrel együtt már a 100 százalék alá billentette az éves boltos mérleget:

2020 augusztus szeptember október november december* 2020*
folyóár 1.094 1043 1.100 1.109 1.255* 12.600_*
változás  

(volumen)

-1,2% -1,6% -2,4% -0,3% – 1,5%* -0,5%*
(Forrás: KSH, érték: milliárd forint, változás: kiigazítatlan volumenindex, előző év azonos időszakához képest, december: becslés heti monitoros online kasszaadat alapján (december 1-31), becsülve a boltokra külön számolható inflációval (2 százalék) és a számítható webáruházi forgalommal (+45 százalék, web kasszaadat nincs), 2020: becslés, előbbiek alapján)