40 eve varos vasarosnameny

Átadták az „Év tűzoltója” címeket[srizonfbalbum id=208]

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Záhonyi Katasztrófavédelmi Őrs, az eddigi hagyományokhoz hűen idén is megrendezte családi napját dolgozóik és hozzátartozóik számára. Minden évben, e program keretén belül adják át az „év tűzoltója” elismeréseket is, egy kisvárdai és egy záhonyi tűzoltó részére.

A díjakat Aros László tű.alezredes-kirendeltségvezető, Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere, Helmeczi László Záhony polgármestere és Bogáti János, a SZ-SZ-B Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Az év kisvárdai tűzoltója” 2016-ban
ZUPKÓ JÁNOS

Zupkó János címzetes tű. főtörzszászlós1976-ban született Kisvárdán. A középiskolai tanulmányait helyben végezte, először vízvezeték szerelői képesítést, majd érettségi bizonyítványt szerzett. Valami azonban hiányzott az életéből, hiszen tudta, érezte, hogy szakmáját, hivatását, nem a csőfogó vagy a menetvágó kell hogy meghatározza. Tűzoltó akart lenni, hiszen a példaképe az édesapja, aki maga is hosszú éveken át volt a kisvárdai „tűzoltó család” tagja.
Gyermekkorában esténként, meghitt családi légkörben Ő nem mesét kért a szüleitől, hanem az apja által átélt dolgokat szerette hallgatni és azzal álomba szenderülni. Az álomból 1996. augusztus 1-jén valóság lett, amikor felszerelt a kisvárdai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság „A” szolgálati csoportjába. Már fiatal tűzoltóként is magabiztosan és hozzáértően látta el a feladatait, bár neki duplán kellett teljesíteni, hiszen nem csak az elöljáróinak, hanem annak az embernek is meg akart felelni, akivel így már minden harmadik nap reggelén együtt vették fel a szolgálatot. Kereste a szakmai fejlődés lehetőségeit, ennek első lépéseként 2002-ben felvételt nyert a BM Oktatási Központ tűzoltó technikus szakára, melynek sikeres elvégzése után egy év múlva már különleges szerkezelői feladatot látott el. A lobbanékony, nagyhangú ifjoncból az évek során fegyelmezett, megbízható, tapasztalt tűzoltó lett. Erős személyiség, aki építő jellegű gondolataival, ötleteivel és ezek megvalósításával mindenkori csoportja meghatározó tagja. Az emberekhez való különleges érzéke a feletteseinek is feltűnt, ennek köszönhetően 2009. október 1-jén szolgálatparancsnok- helyettesi beosztásba került. Egy Kisvárdát és környékét sújtó viharkár felszámolásánál végzett eredményes munkájáért még abban az évben miniszteri elismerésben részesült.Feleségével, Krisztinával nyugodt, kiegyensúlyozott családi életet élnek, két gyermek, Bianka és Boglárka boldog édesapja.

A 2012-ben bekövetkezett átalakítások hatására ismét a különleges szerkezelői beosztásba helyezték, a döntést méltósággal vette tudomásul. A fiatalabb kollégáival szemben közvetlen, segítőkész, véleményét, tanácsait figyelembe veszik, tisztelik. Feljebbvalóival szemben tisztelettudó, a parancsokat és utasításokat megfelelően, a legjobb tudása szerint hajtja végre. Az a fajta egyszerű, tisztességes, becsületes ember és tűzoltó, aki példaképpé állítható mindenki elé.
A 2016-os év fontos fordulópont Zupkó János életében, hiszen augusztusban immár két évtizede lesz annak, hogy büszkén viselheti egyenruháját. Kerek évszám, ilyenkor az ember megáll egy pillanatra, elgondolkodik a múlton és várakozva tekint a jövő felé.
Tűzoltónak lenni valójában egy életforma. János pedig azok közé tartozik, akik gyerekkori álmukat valósították meg, mikor szolgálatba álltak. Olyan ember, aki nemcsak a munkáját szereti, hanem azt a közösséget is, amely körbeveszi.
Végül álljon itt egy idézet, mely az ünnepelt mottója is lehetne:„Hálás vagyok az összes problémámért. Miután mindegyiket legyőztem, erősebbé váltam, és képes lettem szembenézni azokkal, amik még előttem állnak. Felnőttem a nehézségeimhez.”

Az év záhonyi tűzoltója” 2016-ban
DUDÁS LÁSZLÓ

Dudás László címzetes tű. főtörzsőrmester 2005. május 1-jén szerelt fel a Záhonyi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság állományába. Az alapfokú tanfolyam elvégzése után a „C”, majd 2012-től az „A” szolgálati csoportban teljesít szolgálatot. Az évek folyamán sikeresen végezte el a különféle gépjárműfecskendők szivattyúkezelői és kisgép kezelői tanfolyamait. Jelenlegi beosztása gépjárművezető, emellett beosztottként is teljesít szolgálatot, munkája mindkét helyen kiemelkedő.
Évtizedes rutinjával segíti a fiatalabb kollégák munkáját, tudására, tapasztalatára minden körülmények között lehet számítani. Jó kapcsolatteremtő készséggel rendelkezik, a csoport összetartásában kiemelkedő szerepet játszik. Jó közösségi ember, csoporttársaival megértő, segítőkész, elöljárói iránt tiszteletet tanúsít.
Dudás László számtalanszor bizonyította önzetlenségét, több alkalommal is segédkezett a tűzoltólaktanya felújításában, festésében. Ez az önzetlenség példa értékű lehet valamennyi kolléga részére. A gépjárművek karbantartásában is aktívan közreműködik. A tiszai, a borsodi, majd a 2013. évi dunai árvízi védekezés kapcsán példamutató magatartást tanúsított kitartásból, fegyelemből és tenni akarásból. A bajba jutott emberek szolgálatában állt, valamint fáradhatatlanul dolgozott a biztonságukért, és értékeik megőrzéséért. Tűz- és káreseteknél a kapott parancsokat, feladatokat maximális elszántsággal és precizitással hajtja végre.
Munkáját fegyelmezetten, pontosan végzi, a kapott utasításokat maradéktalanul teljesíti. Az elméleti ismeretek terén és a gyakorlatban is megbízhatóan, jól teljesít. Önálló döntéshozásra képes, munkájával segíti rajparancsnokát. Feleségével egy fiúgyermeket nevelnek. Kimagasló szakmai teljesítményéhez nagyban hozzájárul az otthonról hozott biztos családi háttér, a családtagok szeretete, megértése és nagyfokú támogatása a tűzoltó hivatás iránt.

A díjazottak családtagjaik kíséretében vették át a kitüntetéseket.
Kívánjuk, hogy erőben, egészségben, családi szeretetben
és Isten áldásával viseljék ezt a kitüntető címet!

A családi nap keretében „debütált” a kisvárdai katasztrófavédelem új magasból mentője, melyből kettő található megyénkben (a másik Nyíregyházán van). A családi nap alkalmából a bátor jelen lévőknek lehetőségük volt mindezt kipróbálni, természetesen a megfelelő védő felszerelésekkel és csak az erre szakosodott különlegesszer-kezelő tűzoltók közreműködésével. A nem mindennapi lehetőséggel Leleszi Tibor, Helmeczi László, Aros László és Bogáti János is élt, 25 méter magasból (a maximum magasság 32 méter) tekinthették meg Kisvárdát és környékét.

Kisvárda Város Önkormányzata

fotó: Gyebnárné Edit

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?