Közzétette - Kategória - Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei

Alkohol és szülői felelőtlenség miatt halt meg egy 14 éves fiú megyénkben

Legalább öt évre küldené börtönbe az ügyészség azt a férfit, aki ittasan okozott balesetet, melyben egy 14 éves gyermek vesztette életét – közölte a Szabolcsihírrel Szilágyi László, a megyei főügyészség sajtószóvivője. A Nyíregyházi Járási Ügyészség a napokban emelt vádat az elmúlt év júliusában Hodászon történt tragikus baleset miatt.

Képünk illusztráció

A vádirat lényege szerint 2020. július 13-án délután az apa és 14 éves fia az apa barátjával egy hodászi presszóban italoztak, több korsó sört, illetve több pohár pálinkát fogyasztottak el. Később egy ismerősükkel átvitették magukat Nyírmeggyesre, ahol egy másik presszóban folytatták a dorbézolást. Itt már a 14 éves fiú is fogyasztott alkoholt, az édesapja tudtával.

Ráadásul az apa a gyermeket a presszóban hagyta az erősen ittas barátjával, magát pedig hazavitette gépkocsival. Ezzel a magatartásával az édesapa súlyosan veszélyeztette a gyermek értelmi, erkölcsi és testi fejlődését.

Nem sokkal később megérkezett a presszóba a gyermek édesanyja, aki csatlakozott a társasághoz, együtt italoztak tovább. A gyermek az édesanyja jelenlétében, sőt kérésére rendelt a pultnál sört és pálinkát, amit a társaság elfogyasztott. 19 óra körül az édesanya által vezetett gépkocsival autózni indultak a környéken, a gyermek biztonsági öv nélkül a hátsó ülésen foglalt helyet, míg a család barátja a vezető mellé ült.

Útközben az édesanya átengedte a gépkocsi vezetését a közepes fokban alkoholos állapotban lévő barátnak, aki Hodász egyik utcáján kb. 100 km /h sebességgel közlekedett 20 óra 45 perckor. Ittassága és a túlzott sebesség miatt az egyik kanyarban kisodródott és egy beton villanyoszlopnak ütközött. A gyermeket az édesanya kihúzta az autóból, amely ezt követően ki is gyulladt. A gyermek azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, rajta az azonnali orvosi ellátással sem lehetett segíteni.
Az anya megúszta 8 napon belül gyógyuló sérülésekkel, míg az ittas sofőr 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A villanyoszlop kitörésével 58 lakásban szünetelt az áramszolgáltatás 7 órán keresztül. Az édesanya is súlyosan veszélyeztette a gyermek értelmi, erkölcsi fejlődését és testi épségét az italozással az előbb leírt magatartásával.

Az ügyészség a balesetet okozó ittas sofőrt halált okozó, ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés bűntettével, és közérdekű üzem működése megzavarásának vétségével, az édesapát és az édesanyát kiskorú veszélyeztetésének bűntettével, továbbá az anyát halált okozó járművezetés tiltott átengedésének bűntettével vádolja.