Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Aggasztó hírek az e-cigarettáról: sokkal károsabb, mint gondoltuk


Egyre népszerűbbek az e-cigaretták világszerte, amelyekről legnagyobb marketingfogásként azt terjesztik a gyártók, kevésbé károsak, mint a hagyományos társaik. Egy amerikai kutatás azonban nemrég bebizonyította, egyáltalán nincs így.

Fotó: Ana B. Ibarra/KHN

Az e-cigarettákra gyakran hivatkoznak úgy, hogy kevésbé károsak ránk és a környezetünkre, azonban a Federation of American Societies for Experimental Biology folyóiratban közzétett kutatás egereken végzett vizsgálata riasztó eredményre jutott.

A kutatók egy csoport egeret szobai levegőnek és folyadékgőznek vetettek alá négy hétig, egy másik csoporttal összehasonlításképpen pedig a Juul e-cigaretta füstjét tesztelték. Az időszak végeztével teszteket végeztek a két csoport tagjain, mely során gyulladás és genetikai károsodás nyomait keresték.

Az eredmények sokkolóra sikerültek: az e-cigi füstje miatt az egerek lényegesen több limfocita és neutrofil granulocita fehérvérsejt jeleit mutatták az úgynevezett bronchoalveolaris mosófolyadékban – mi több,

molekuláris és sejtes elváltozásokat is megfigyeltek az egerek tüdejében.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az egereken végzett kísérletek tanulságai nem egy az egyben igazak az emberi szervezetre, tehát korántsem biztos, hogy ilyen drámai változásokat tud okozni nálunk. Az viszont mindenképp bizonyítottá vált, hogy az e-cigizés közel sem annyival egészségesebb a dohányzásnál, mint azt sokan gondolták.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük