Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

A védettséget igazoló plasztikkártyát vezet be a kormány

Képünk illusztráció

Néhány héten belül mindenki egy plasztikkártyát fog kapni, aki vagy meggyógyult, vagy beoltották – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A kormány döntött a háziorvosi bérek emeléséről, és a jövő héten határoz a február 1-jéig érvényes járványügyi korlátozások fenntartásáról.

Gulyás Gergely: Ülést tartott a kormány, áttekintette a járványügyi adatokat. Európa jelentős részében a harmadik hullám kezdődött meg, nálunk csökken a fertőzöttek és a halálozások száma. Az elmúlt két és fél hónapban sikerült betartani a védelmi intézkedéseket. Egyszerre tudunk hatékonyan védekezni és az ország működőképességét fenntartani. A jelenlegi intézkedések február 1-jéig érvényben vannak, a kormány a jövő héten tekinti át őket.

Vakcina

Gulyás Gergely: Az eddig az EU-ból érkező oltásokkal nem lehetséges a tömeges oltás, ezért mivel más, nem uniós országokban már zajlik a tömeges oltás, más forrásokat is keres a kormány. Valamennyi tagállam kritikával illette az uniós beszerzések lassúságát. Tárgyalunk minden alternatív megoldásról, így Oroszországban és Kínában is, de csak olyan vakcinát fognak behozni, amelyet a magyar hatóságok engedélyeznek, és már több millió embert beoltottak vele. Az Európai Gyógyszerügynökség is lassú, az AstraZeneca engedélyezése nem történt meg, a magyar hatóság már megtette, a britek már oltanak vele. A legtöbb épp ebből az oxfordi vakcinából állna rendelkezésre. Csak az uniós beszerzésben lekötött vakcinával 8,8 millió embert lehetne beoltani.

Gazdasági helyzet

Gulyás Gergely: Hat százalék körüli recesszió volt 2020-ban, ezért nagy eredmény, hogy négyezerrel többen dolgoztak az év végén, mint egy esztendővel korábban. A bérek emelkedése 6-7 százalék körül alakult. Ez a munkahelyvédelem sikerességét mutatja. Emellett megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, és elkezdődött az otthonteremtési program újabb szakasza is.

Háziorvosok helyzete

Hatékony alapellátás nélkül nincs jó színvonalú egészségügyi ellátás – mondta a miniszter. A háziorvosok a járvány elleni küzdelemben is helyt álltak, ezért a kormány úgy döntött, hogy az orvosi béremelésből a háziorvosok közül aki praxisközösséget vállal, megkapja az emelt bért vagy egy részét: ha szoros közösséget vállal, akkor a teljes emelt bért, ha a lazább formájában vesz részt, akkor a nyolcvan százalékát. Aki nem vesz részt praxisközösségben, az emelt összeg harminc százalékát kapja meg. Ugyanez érvényes az állami ellátását végző fogorvosokra. Mindez éves szinten 100 milliárd forintos többletkiadás.

Átoltottság

Gulyás Gergely: Ha ilyen ütemben érkeznek az unióból a vakcinaszállítmányok, akkor csak alternatív forrásból származó oltóanyaggal teljesíthető az EU átoltottsági elvárása. Az embereken nem fog múlni, az oltási kedv folyamatosan nő.

Vakcina-előrejelzések

Gulyás Gergely: Óvatosan kell bánni az ígért számokkal, eddig 331 ezer adag vakcinát kapott Magyarország, ez 165 500 ember beoltására elég, eddig 140 ezer embert oltottak be.

Orosz és kínai vakcinák

Gulyás Gergely: Az orosz vakcináról Szijjártó Péter tud pontos számokat mondani pénteki, moszkvai tárgyalásai után. A gyártási kapacitási problémákat Oroszország meg tudta oldani, és nagyobb tételben tud szállítani. A Sinopharm esetén egymillió adagról állapodtak meg, de ehhez kell az OGYÉI ideiglenes engedélye. A kínai partner nagyobb szállítmányt is vállal. Az európai hatóság engedélye nem ér többet, mint a magyar hatóságé.

Vakcinaregisztráció

Gulyás Gergely: Nem változik a módszer, nem lehet majd a háziorvosnál regisztrálni. Marad az online felület és a levél.

EU-csúcs

Gulyás Gergely: Az oltás üteméről és a korlátozások feloldásának ütemezéséről lesz majd szó, azt fogja a miniszterelnök sürgetni, hogy gyorsítsák fel a vakcinák beszerzését.

Vakcinaútlevél

Gulyás Gergely: A védettséget igazoló okirat lesz néhány héten belül, mindenki egy plasztikkártyát fog kapni, aki vagy meggyógyult, vagy beoltották. Nekik az éjszakai kijárási tilalom betartása például már nem lesz észszerű. Ezekről a kormány még nem döntött, csak az igazolványról. Ezt már feburár közepén bevezethetik. Hogy mennyi ideig tart a védettség, ezt nem lehet megmondani.