Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A szakmaválasztást segítő oldalt indított az Oktatási Hivatal


Egymilliárd forintos uniós pénzből pályaorientációs program készült általános és középiskolai diákoknak.

A 2017 júniusától és 2021 október végéig tartó uniós projekt célja az általános és középiskolák pályaorientációs eszköztárának bővítése az életpályatervezés támogatásáért, hangsúlyt helyezve a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai pályák iránti érdeklődés felkeltésére – közölte az Oktatási Hivatal.

A projekttel fejlesztették ki a pom.oktatas.hu honlapon elérhető úgynevezett pályaorientációs mérő- és támogatóeszközt. Az alkalmazás önismeretre alapozó kérdéseivel, a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai készségeket vizsgáló feladataival a 7-8., illetve a 10-12. évfolyamos tanulók megtalálhatják az érdeklődésüknek, kompetenciáiknak leginkább megfelelő pályákat, továbbtanulási lehetőségeket.

A pályaorientációs eszközt a fejlesztés során több mint 10 ezer tanuló próbálta ki.

A honlap a diákok mellett a szülőket és a tanárokat is több hasznos információval segíti – írták.

A pedagógusok továbbképzéseken és a pályaorientációs mérő- és támogatóeszköz szakszerű alkalmazását megkönnyítő szakmai programokon vehettek részt: 1700-an akkreditált továbbképzésen, további 1300-an képzésen vagy tematikus tájékoztatón bővítették módszertani tudásukat és ismerték meg az eszköz működését. Ötleteket kaptak arra is, hogyan illeszthető be a pályaorientációt támogató eszköz az iskolai mindennapokba – tették hozzá.

A projekthez kapcsolódóan szakmai együttműködést támogató fórumokat, műhelyfoglalkozásokat szerveztek, amelyeken a tapasztalatok és a bevált módszerek, jó gyakorlatok megosztására is lehetőség volt. A tájékoztató rendezvényeket is beleszámítva több mint négyezer pedagógusnak volt módja elmélyíteni pályaorientációs ismereteit a projekt időszaka alatt – olvasható az Oktatási Hivatal közleményében.