Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A KSH szerint létszámcsökkentésre készülnek a magyar nagyvállalatok


2023 nem a létszámbővítés éve lesz a nagyvállalatoknál. 10-ből 9 cég ugyanis a jelenlegi dolgozói létszámmal tervez idén és rekord alacsony, mindössze 5 százalék a munkaerőfelvételben gondolkodó cégek aránya, miközben létszámleépítést ennél több vállalat tervez – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index 2022 utolsó negyedéves méréséből.

Fotó: munkajogiblog.hu

A teljes vállalati szektorban így 0,4 százalékos létszámcsökkenés várható idén – írja a piacesprofit.hu.

A KSH legfrissebb adatai szerint kismértékben tovább nőtt a munkanélküliségi ráta, ami 2022 decemberében 3,9 százalék volt. A 2 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező cégek egyéves várakozásait vizsgáló K&H nagyvállalati növekedési index 2022 utolsó negyedévi eredményei szerint ez a tendencia idén tovább folytatódhat.

„A nagyvállalatok túlnyomó része (89 százalék) nem tervez változtatni a munkaerő-létszámon, mégis borús képet látunk az idei foglalkoztatottsági szándékáról. Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy 13 százalékról 5 százalékra visszaesett a munkaerőfelvételt tervező cégek aránya, ami az index történetében az eddigi legalacsonyabb érték. Másrészt a létszámcsökkentésben gondolkodó cégek aránya nem változott az előző negyedévhez képest, továbbra is 6 százalék. Összeségében tehát, ha árnyalatnyival is, de jelenleg már többen vannak az elbocsátást tervező cégek, ami azt eredményezi, hogy a teljes nagyvállalati szektorban idén 0,4 százalékos létszámleépítés várható. Ennél nagyobb mértékű (1 százalék) elbocsátásra eddig mindössze egyszer, 2 évvel ezelőtt készültek a cégek” – részletezte az eredményeket Rajna Gábor, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Cégmérettől és ágazattól függetlenül összességében mindenhol negatív várakozások vannak a foglalkoztatottsági tervekben. Legnagyobb arányban a 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégeknél készülnek elbocsátásra (10 százalék), de új kollégákkal is itt számolnak a legtöbben (8 százalék).

A 4 milliárd forint alatti és a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű cégeknél ennél jóval alacsonyabb mértékben készülnek létszámleépítésre (4 százalék – 4 százalék), de új alkalmazottak felvételére is (4 százalék és 3 százalék).

Szektorok közül a mezőgazdaság a legstabilabb, itt a cégek 100 százaléka a meglévő dolgozói létszámmal folytatja az idei évet, tehát sem elbocsátást, sem munkaerőfelvételt nem terveznek. Létszámleépítés legnagyobb arányban az iparban (9 százalék), míg a kereskedelmi és szolgáltató cégeknél ennél alacsonyabb mértékben várható (4 százalék és 3 százalék).

Létszámbővítéssel elsősorban a szolgáltató (7 százalék) és a kereskedelmi (6 százalék) cégek terveznek, míg az iparban ennél jóval alacsonyabb ez az arány (3 százalék).

/piacesprofit.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük