fbpx
Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A koronavírus után, egy újabb rettenetes vírus szabadulhat a világra


A Guardian és Le Figaro számolt be róla, hogy Ghánában megjelent egy halálos, Ebola-szerű betegség. A Marburg-vírust egyelőre két embernél azonosították. Jelenleg nem létezik semmilyen kezelés vagy vakcina a Marburg ellen, amely főként fertőzött denevérekről terjedhet át az emberre. A nyugat-afrikai országban ez az első alkalom, hogy az Ebola-szerű betegség terjed – írja az origo.

A HÓNAP ELEJÉN A DÉLI, ASHANTI RÉGIÓ KORHÁZÁBAN VETTEK VÉRT KÉT PÁCIENSTŐL, AMELYEK ALAPJÁN KIDERÜLT, HOGY A BETEGEKNEK MARBURG VÍRUSA VAN.

A ghánai egészségügyi szolgálat (GHS) közlése szerint a mintákat a szenegáli Pasteur Intézetbe is elküldték, amely szintén megerősítette a diagnózist.Ez az első alkalom, hogy Ghána elismerte a Marburg-vírus megjelenését az országban– mondta el a GHS vezetője, Patrick Kuma-Aboagye.A Marburg közel annyira halálos, mint az Ebola, és olyan tünetei vannak, mint a magas láz, fejfájás, valamint a belső és külső vérzés. A GHS közleménye szerint jelenleg kilencvennyolc embert tartanak karanténban, akikkel az azonosított két beteg korábban kapcsolatba került. A ghánai egészségügyi hatóságok gyorsan reagáltak, és megkezdték a felkészülést egy esetleges járvány kitörésére– mondta el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai regionális igazgatója, Dr. Matshidiso Moeti.

A WHO SZERINT KORÁBBAN A MARBURG-VÍRUS MÁR SZÓRVÁNYOSAN JELEN VOLT ANGOLÁBAN, A KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁGBAN, KENYÁBAN, DÉL-AFRIKÁBAN ÉS UGANDÁBAN IS.

A fertőzés korábbi járványadatai alapján a megerősített esetek halálozási aránya 24 százalék és 88 százalék között mozgott, a vírustörzstől és a kezeléstől függően. Az első két beteg egyébként kedden meghalt.

Mivel a betegség fertőzött állatokról, főként denevérekről terjedhet át az emberre, ezért a ghánai egészségügyi hatóságok azt tanácsolták a helyi lakosságnak, hogy kerüljék a denevérkolóniák által lakott barlangokat, és fogyasztás előtt a húskészítményeket alaposan főzzék meg. Ezen túlmenően mindenkinek, akiről kiderül, hogy érintkezésbe került a betegekkel – beleértve az egészségügyi személyzetet is -, el kell szigetelődnie.

Európában nem találtak ilyen beteget, és a WHO abban bízik, hogy távol lehet tartani Európát a járványtól.


Don`t copy text!
%d bloggers like this: