Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Fontos hírt kaptak a kerttulajdonosok – Döntött a kormány az ásott- és fúrt kutak bejelentési kötelezettségéről


Újra napirenden a vízgazdálkodási törvény módosítása. A parlament július 19-i, ülésszakot záró szavazási napján ez a módosító indítvány végül kikerült a törvényjavaslat végleges szövegéből, így végül NEM szavazták meg.

A WWF nevű szervezet tiltakozott, amiért a szabályozás fellazítása, az ellenőrzés ellehetetlenítése ösztönzi az ínséges időkben a vízkivételt, és ezt a szakemberek véleményével ellentétben, az utolsó pillanatban csempészték bele egy másról – a „vármegye” elnevezés bevezetésével kapcsolatos változtatásokról – szóló törvényjavaslatba.

Ez valóban így történt, a törvényalkotási bizottság csütörtökön ezt a szöveget javasolta a vízgazdálkodási törvény módosításaként: „Nem szükséges vízjogi engedély … a háztartási vízigényt kielégítő kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez, ha annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg és az első vízzáró réteget nem éri el.” A bizottság az indoklás szerint megvizsgálta, hogy ez nem sérti-e az Alaptörvényt, és úgy ítélte meg, hogy nem.

A Hende Csaba által benyújtott módosítócsomag részeként térkép készül a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területekről, és ezt majd a Hivatalos Értesítőben, valamint az országos vízügyi igazgatási szerv honlapján is közzé kell tenni. A tervezet szerint nem szükséges vízjogi engedély az országtérképen vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási vízigényt kielégítő kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez, ha annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg és az első vízzáró réteget nem éri el. Ennek megfelelően az országtérképen kockázatmentesként jelölt területen a fennmaradási engedélyezési eljárások lefolytatásától is el lehet tekinteni és a bírság megfizetésére vonatkozó kötelezettségek is változnak. A módosító javaslat indoklása szerint többek között azért lett volna szükség, mert “az ukrajnai háború okozta élelmiszerválságban felértékelődik a ház körül termesztett növények szerepe, melyek gondozása nemcsak a hiányt csökkenti, de ármérséklő szerepe is van. A Magyarországon is érezhető klímaváltozásra tekintettel a hatékony és gazdaságos növénytermelés ugyanakkor egyre inkább csak öntözéssel lehetséges, melyhez egyre mellőzhetetlenebb a helyben fúrt kút.”

Ezután azonban furcsa fordulat következett: az a Fidesz-frakció, amelynek tagjai a bizottságban megszavazták a javaslatot, a plenáris ülésen külön szavazást kért a kutakat érintő pontokról, és elsöprő többséggel elutasította őket.