Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A karácsonyfa is drágul: idén átlagosan ennyivel lehetnek drágábbak


 A termesztők költségei ennél nagyobb mértékben nőttek, de a háztartások óvatosabb költekezése miatt nincs lehetőség nagyobb áremelésre.

Készítő: monkeybusinessimages
|
Forrás: Getty Images/iStockphoto

Az infláció semmit nem kímél, még a Karácsonyt sem. A karácsonyfapiac esetében nagyjából öt százalékos drágulás lesz megfigyelhető az idén – írta közleményében az Agroinform, vette észre a Világgazdaság. 

A háztartások óvatosabban költhetnek decemberben, ami a korábbi éveknél kisebb keresletet vetít előre a fenyőfák piacán. Az Agroinform felmérésében résztvevők 29 százaléka mondta azt, hogy az előző éveknél kisebb fában gondolkozik az idén, hogy ezen is spórolhasson. 11 százalék állította, hogy kifejezetten az olcsó fákat fogja keresni a piacokon.

A válaszadók 21 százaléka gondolja úgy, hogy alapos utánajárással, több kereskedő felkeresésével találni fog olyan karácsonyfát, ami árban és méretben megegyezik az előző évivel.

Érdekesség, hogy miközben a legtöbben olcsóbb karácsonyfát szeretnének idén beszerezni, sokan így is Nordmannban gondolkoznak. A fát vásárlók 45 százaléka szeretné ezt a típust felállítani az otthonában, annak ellenére, hogy minden évben ezek a legdrágább karácsonyfák. Lucfenyőt 37, ezüstfenyőt pedig 13 százalék szeretne állítani. A hagyományosan nem túl népszerű fajtákat, mint a duglászfenyőt, vagy a feketefenyőt csupán öt százalék keresi majd.

Magyarországon ma 600-700 családi gazdaság termeszt 3000-3500 hektáron fenyőfát, az így megtermelt mennyiség a hazai kereslet mintegy háromnegyedét fedezi. Noha csapadék szempontjából 2023 kedvező időszaknak bizonyult, az éghajlat változása hosszabb távon komoly kihívást jelent az ültetvények számára.