Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A jó munkahely sem kell a magyaroknak, ha messze van: a magyarok többsége nemet mond az ingázásra


A magyarok többsége nemet mond az ingázásra – derül ki egy felmérésből, amely arra világít rá, hogy álláskeresésnél döntő szempont lehet a munka- és a lakóhely közötti távolság. Álláskeresésnél döntő szempont is lehet a munka- és a lakóhely közötti távolság, a magyar dolgozók jellemzően elkerülik az ingázást – derül ki a profession.hu reprezentatív felmérésből. A magyarországi dolgozók munkába járási szokásairól szóló, júliusban készült online kutatásba a 18–65 év közötti lakosságból 1000 embert vontak be.

A felmérés alapján

TÍZBŐL HAT MUNKAVÁLLALÓNAK VOLT MÁR OLYAN ÁLLÁSLEHETŐSÉG AZ ÉLETÉBEN, AMELYET CSAK AZÉRT NEM PÁLYÁZOTT MEG, MERT TÚL SOK IDŐT IGÉNYELT VOLNA A MUNKAHELYRE VALÓ BEJUTÁS. EZ AZ ARÁNY A SZABADÚSZÓKNÁL ELÉRTE A 81 SZÁZALÉKOT.

A válaszok alapján a magyar munkavállalók jellemzően elkerülik az ingázást, és ha tehetik, inkább a közelben található munkahelyeket részesítik előnyben:

TÍZBŐL HAT MUNKAVÁLLALÓ DOLGOZIK A LAKÓHELYÉVEL AZONOS TELEPÜLÉSEN.

Az ingázók 35 százaléka faluból utazik valamelyik városba a munkája miatt, 29 százalékuk városból egy másik városba, a fővárosba csaknem negyedük jár be e célból.

A munkavállalók fele kevesebb mint napi fél órát utazik összesen a munkahelye és otthona között, egyharmaduk fél és egy óra közötti időt, míg 20 százalékuk akár 1-2 órát is eltölt az ingázással.

Sokan nem élnek vele, pedig igényelhetnék

A magyar dolgozók közül tízből négyen tömegközlekedéssel utaznak a munkahelyükre, 34 százalékuk pedig saját autójával teszik meg a szükséges utat. A válaszadók 7-7 százaléka céges autóval, illetve kollégákkal közösen, vállalati busszal oldja meg az utazást. Ezek mellett a kerékpározás vagy a séta is bevett szokás Magyarországon, előbbi a dolgozók 15 százalékánál, míg utóbbi 7 százalékánál fordul elő.

A válaszadók 85 százaléka elégedett a közlekedési eszközével. A felmérésből az is kiderült, hogy céges támogatást kevesen kapnak: kevesebb mint negyedük kap benzintámogatást, 18 százalékuk pedig bérlettámogatást, a munkavállalók 47 százalékának aktuális munkaadója egyáltalán nem járul hozzá az utazás költségeihez.

„Ezzel párhuzamosan olyanok is vannak, akik bár élhetnének a hozzájárulás lehetőségével, mégsem igényelték azt” – mondta Dencső Blanka, a profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük