Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A harmadik világháborúra készül Európa? Megkétszerezte fegyverimportját az elmúlt öt évben


Az elmúlt öt évben az európai országok kétszer annyi fegyvert vásároltak, mint a korábbi ötéves időszakban. Ukrajna lett a legnagyobb importőr Európában. Globálisan a legtöbb fegyvert India, Szaúd-Arábia és Katar vásárolta. A legnagyobb exportőr az Egyesült Államok volt – írja a Világgazdaság.hu

Az európai államok csaknem kétszer annyi fegyvert importáltak 2019 és 2023 között, mint a megelőző öt évben – jelentette hétfőn a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) a közleményében.

Kétszeresére nőtt az európai fegyverimport. Fotó: AFP

2014 és 2018 közötti évekhez képest 94 százalékkal nőtt az európai fegyverimport

– derül ki a jelentésből, amely szerint Ukrajna a legnagyobb európai importőr volt, miután legalább harminc állam nyújtott katonai segítséget az országnak az orosz–ukrán háború 2022. februári kezdete óta.

Ukrajna globális szinten viszont csak a negyedik legnagyobb importőr, India, Szaúd-Arábia és Katar mögött.

A közlemény szerint ezenfelül az Egyesült Államok fegyverexportja 17 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben a megelőző vizsgált időintervallumhoz képest, Franciaországé 47 százalékkal nőtt, míg Oroszországé 53 százalékkal csökkent. Az orosz fegyverexport 2022-höz képest 2023-ban 52 százalékkal esett vissza.

Azzal, hogy az Egyesült Államok több fegyvert szállított, mint amennyit a múltban valaha, megerősítette a fegyverellátóként betöltött globális szerepét, ami fontos pontja a külpolitikájának

– áll a SIPRI közleményében.

A nagyobb hadászati eszközök (repülőgépek, hadihajók, páncélos járművek) globális kereskedelme a két mért ötéves időszak között 3,3 százalékkal csökkent. 2019 és 2023 között az Egyesült Államok lett a legnagyobb forgalommal rendelkező fegyverexportőr, míg az oroszországi fegyverexport csökkenésével Franciaország a második lett, ami először fordul elő 1950 óta, amióta rögzítik a nemzetközi fegyverkereskedelem volumenét.

Az 1966-ban alapított független svéd szervezet, a SIPRI csupán a fegyverszállítmányok mennyiségét, nem pedig a fegyverek értékét méri.

www.vg.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük