Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

A csomagküldős után újabb csalásokra figyelmeztet a rendőrség

Szolgáltató cégek nevében elkövetett csalásokra figyelmeztet a rendőrség. Az utóbbi hetekben ismét megemelkedett a közműszolgáltatók nevében kiküldött adathalász e-mailek száma – hívja fel a figyelmet a Police.hu.

AZ ADATHALÁSZOK E-MAILEK, ILLETVE WEBOLDALAK, VALAMINT NYEREMÉNYJÁTÉKOK FORMÁJÁBAN PRÓBÁLNAK SZEMÉLYES VAGY BANKKÁRTYAADATOKHOZ JUTNI, MELYEKET KÉSŐBB BŰNCSELEKMÉNYEK ELKÖVETÉSÉHEZ HASZNÁLNAK FEL.

Az adathalász e-mailek közös jellemzője, hogy egy idegen – nem a szolgáltatóhoz köthető – feladótól származnak, és bár arculati elemeiket tekintve ugyan hasonlítanak a szolgáltató által használt megjelenítési formákhoz, de azok jellemzően tört magyarsággal megfogalmazott, helytelen nyelvtani szerkezeteket alkalmazó szöveges üzenetek, melyekben a mellékelt hivatkozásra kattintással adathalász weboldalra irányítják a címzetteket.

Ezek a weboldalak szintén használják azokat az arculati elemeket, amelyek az igazi szolgáltatóval hozhatók összefüggésbe, de azokon jellemzően leegyszerűsített megjelenítést, nem működő gombokat, hivatkozásokat, illetve helytelenül megfogalmazott kifejezéseket használnak.

Példa egy, az eredeti szolgáltatóéhoz hasonló webfelületre:

FORRÁS: POLICE.HU

Amennyiben valaki ilyen e-mailt kap, vagy felmerül valakiben a gyanú, hogy adathalász üzenettel lehet dolga, mindig elővigyázatosan járjon el – hívja fel a figyelmet a rendőrségi felhívás.

A KÖZIGAZGATÁSI SZERVEK, KÖZMŰ- VAGY MÁS SZOLGÁLTATÓK JELLEMZŐEN NEM ELEKTRONIKUS ÜZENETBEN KERESIK MEG A LAKOSSÁGOT ESETLEGES DÍJHÁTRALÉKOK MEGFIZETÉSÉVEL, TÁMOGATÁSOK FOLYÓSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN, AZ MINDEN ESETBEN KIZÁRÓLAG HIVATALOS CSATORNÁN – POSTAI LEVELEZÉSI CÍMEN VAGY ÜGYFÉLKAPUN – KERESZTÜL TÖRTÉNIK.

Különös figyelemmel járjanak el minden olyan esetben, amikor az elektronikus levél küldője nem a szolgáltató hivatalos csatornáiról adja fel az üzenetet, vagy abban bármilyen személyes vagy bankkártyaadat megadását kéri.

A magyar szolgáltatók többségének “weboldalai” .<hu> végződésű tartományban találhatók, amennyiben a hivatkozott oldal nem ilyen végződéssel nyílik meg, ne adja meg személyes vagy bankkártyaadatait.

Don`t copy text!