Közzétette - Kategória - Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök

7 nap, 7 leves: hűsítő kanalaznivalók a forróságra


Igazán meleg napoknak nézünk elébe, ilyenkor pedig nincs is jobb, mint finom, behűtött leveseket kanalazgatni. Minden napra hoztunk egy-egy receptet, válogassatok kedvetekre! 

Hideg uborkaleves 

Kígyóuborkából készülő könnyű leves, a füstölt lazac isteni a tetején! 

Hozzávalók

3 db kígyóuborka 

2 db krumpli 

1 db vöröshagyma 

1,5 liter alaplé 

1 db zöld alma 

2 dl tejföl 

olívaolaj 

só 

Tálaláshoz: 

7 dkg füstölt lazac

Elkészítés

Kevés olívaolajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát. A hagymát rögtön az elején megsózzuk.

A krumplikat közben lereszeljük, majd a megdinsztelt hagymához adjuk, ól átforgatjuk és amíg párolódik lereszeljük a meghámozott, kimagozott uborkákat is.

Az alaplé felével felöntjük a hagymás-krumplis egyveleget, és mikor már félig megfőtt a krumpli, beletesszük a lereszelt uborkát is.

A zöld almát is lereszeljük, héjával együtt és hozzáadjuk a leveshez. Majd felöntjük még az alaplé maradékával és fedő alatt nagyjából 15 percig főzzük.

Mikor minden összetevő megfőtt, egy botmixerrel pürésítjük és hozzáadjuk a tejfölt is, hogy krémleves legyen.

Dinnyeleves 

Sós ízvilágú leves gyümölcsökből? Igen! Dinnye, paradicsom és juhtúró, csak jó lehet együtt! 

Hozzávalók

  • fél dinnye 
  • 1-2 db paradicsom 
  • sós kekszmorzsa 
  • juhtúró 
  • petrezselyem 

Elkészítés

1. A feldarabolt dinnyét pár érett paradicsommal leturmixoljuk. Ízlés szerint mézzel. citromlével ízesíthetjük.

2. A masszát egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magokat és a paradicsom héjat eltávolítsuk.

3. A levesbetéthez a juhtúrót kekszmorzsával összekeverjük és petrezselyemmel fűszerezzük, majd apró golyókat formázunk belőle.

Zöldfűszeres zöldbableves 

Savanykás, frissítő joghurttal és sok-sok petrezselyemmel. Langyosan vagy jól behűtve is finom. 

Hozzávalók

6-8 adag

  • 1/2 kg zöldbab (lehetőség szerint vegyesen zöld és sárga) 
  • 1,2 l húsleves 
  • 2 dl joghurt 
  • 2 tk étkezési keményítő 
  • 2 fokhagymagerezd 
  • 2 babérlevél 
  • 1 kk pirospaprika 
  • 1/2 citrom leve 
  • 2 ek cukor 
  • só 
  • bors 
  • 2 púpos ek friss kapor 
  • 2 púpos ek petrezselyemzöld 
  • 1 ek friss tárkony

Elkészítés

A zöldbabot megtisztítjuk és néhány centis darabokra vágjuk. A húslevesbe tesszük két egész gerezd fokhagymával és két babérlevéllel.
Puhára, de haraphatóra főzzük, ez zöldbabtól függően kb. 15-20 perc. A fokhagymát és a babérlevelet eltávolítjuk. A tejfölt kézi habverővel simára keverjük a pirospaprikával és a keményítővel, hozzámerünk a levesből, elkeverjük. Visszaöntjük a lábasba és behabarjuk vele a levest.
Összerottyantjuk és beleöntjük a fél citrom kifacsart levét, majd ízlés szerint 2-3 ek cukorral édesítjük. A friss zöldfűszereket felaprítjuk és a legvégén hozzáadjuk a leveshez. Langyosan, vagy behűtve tálaljuk.

 Krémleves kovászos uborkából 

Pár éve került be a köztudatba a kovászos uborkából készült leves. Azóta szinte sztár lett, ami nem csoda, elképesztően jó az íze!

Hozzávalók

2-3 adag

  • 4 nagyobb kovászos uborka 
  • 3 dl kovászos uborkalé 
  • 3 dl leszűrt, hideg zöldségleves 
  • 3 dl natúr joghurt 
  • fél gerezd fokhagyma 
  • tetejére: olívaolaj 

Elkészítés

A kovászos uborkát apróra kockázzuk, hozzáadjuk a levét, a hideg, leszűrt zöldséglevest, a lereszelt fokhagymát és a joghurtot. Erős teljesítményű robotgéppel, vagy botmixerrel az egészet simára turmixoljuk, szükség szerint átszűrjük. Néhány órára, esetleg egy egész éjszakára behűtjük. A tetejére  ropogós pörcöt is szórhatunk, amelyhez serpenyőben kisütjük a felkockázott császárszalonnát és konyhai papírtörlőn leitatjuk. A levest jégbe hűtve, a szalonnával megszórva és némi olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Adhatunk hozzá fokhagymás pirítós kockákat is, vagy friss zöldfűszereket.

Málnás gazpacho 

A klasszikus mediterrán leves ezúttal kapott egy plusz csavart: málna is került bele.

Hozzávalók

  • 300 g málna 
  • 500 g paradicsom (350 g koktélparadicsom; 150 g vegyes (sárga, zöld) 
  • 4 dl almalé 
  • 1-2 szelet barna kenyér 
  • 1tk vörösborecet 
  • só, bors, méz ízlés szerint 
  • friss bazsalikom 
  • olívaolaj 
  • 1,5 l habtejszín 
  • 1 lime 
  • 2 szelet barna kenyér 
  • kígyóuborka 
  • jégkocka 

Elkészítés

1. A málnát az almalé felével összeturmixoljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek a levesbe. Egy kis tálba öntjük és félretesszük.

2. A paradicsomok leveses magjait eltávolítjuk, kockákra vágjuk, majd a kenyérrel, friss bazsalikommal, vörösborecettel, olívaolajjal és mézzel és a maradék almalével összeturmixoljuk, majd a málnás alapot is hozzáadjuk. Ezt is tálkába töltjük és betesszük a hűtőbe 2 órára.

3. A hideg tejszínt habbá verjük, belereszeljük a lime héját és beleforgatjuk.

4. A lehűtött paradicsomos alapot poharakba öntjük, belekanalazunk egy kevés tejszínhabot, majd apróra vágott paradicsommal, kígyóuborkával és egész málnaszemekkel díszítjük. Végül jégkockát csúsztatunk bele. Jó étvágyat!

Nyári almaleves 

Egyszerű, de nagyszerű, a rozmaring pedig egyenesen kötelező bele! 

Hozzávalók

4-6 adag

  • 4 alma 
  • 1 liter víz 
  • 2 ek cukor 
  • citromhéj 
  • 1 ág rozmaring 
  • 3 dl tejföl 
  • 1 ek étkezési keményítő 
  • csipet só

Elkészítés

Az almákat meghámozzuk és felkockázzuk.
Egy nagy lábosban felforraljuk a vizet és beletesszük az almákat, majd hozzáadunk egy csipet sót, cukrot, egy kevés citromhéjat egyben, és egy kisebb ág friss rozmaringot.
Egy külön edényben étkezési keményítővel csomómentesre keverjük a tejfölt, hozzáadunk egy kevés levest, és folyamatos kavarás közben beleöntjük az almalevesbe.
Néhány percig hagyjuk összemelegedni, de semmiképpen se forraljuk.
Igazán úgy finom, ha tálalás előtt jól lehűtjük.

Bazsalikomos paradicsomleves 

És még egy mediterrán finomság a vasárnapi húsétel elé. Könnyű és fűszeres, tálaljuk mozzarellával! 

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 50 dkg érett paradicsom 
  • 2 fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 4 dl passzírozott paradicsom 
  • 1 csokor friss bazsalikom 
  • Himalája só 
  • Őrölt bors 
  • 125 g zsírszegény mozzarella sajt

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200ᵒC-ra.

A paradicsomokat alaposan megmossuk, félbevágjuk és kicsumázzuk. A hagymákat megpucoljuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük, a vöröshagymát kettévágjuk. Mindet egy sütőpapírral bélelet tepsibe fektetjük, majd az előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

A megsült paradicsomot és hagymákat hűlni hagyjuk, majd turmixgépbe tesszük, hozzáöntjük a passzírozott paradicsomlét, egy marék friss bazsalikomlevelet és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Néhány másodperc alatt homogén állagúra turmixoljuk.

Mozzarella sajtszeletekkel és néhány bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

/izeselet.hu/