Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

3 az 1-ben instant kávét fogyaszt? Ennek sokan nem örülnek majd


Embertársaink jó része ugyancsak fantasztikus ötletnek tartja az instant kávé feltalálását, amelynek ugyebár az a lényege, hogy a főzés hosszadalmas procedúrája nélkül, egyszerű forró vizes felhígítással juthatunk hozzá a frissítő nedűhöz. Ezt 1890-ben Új-Zélandon ötlötték ki, és mára szintén jelentős rajongótáborral rendelkezik – írja a promotions.hu.

Készítő: Pocz Gergo
PGP Photography

Ennek egyik változata a 3 az 1-ben instant kávé (3in1), amely nem fekete és keserű, hanem tejes, krémes és édes, ezért nem mindenkinek jön be. Tény, hogy villámgyorsan elkészíthető – de vajon hogyan hat a szervezetre?

A 19. század végén az instant kávét alacsony minőségű babszemekből készítették, ám a katonaság részére például tökéletesen megfelelt. Aztán a civil világban is elterjedt, mára pedig minden kávégyártó kínálatában megtalálható.

Nagyjából 8–10 százalék kávét tartalmaz, az összetevők maradék része pedig általában cukor, glükózszirup, pálmaolaj, tejfehérjék, só, emulgeálószerek és különféle aromák. Nem hangzik túlságosan túl, elég sok benne az iparilag előállított alapanyag.

Az alacsony kávétartalom miatt az élénkítő hatása is visszafogottabb, és inkább a benne lévő cukor ad nekünk némi löketet. A glükózszirup is a vércukorszint gyors emelésére szolgál, és ezt általában búzából, krumpliból vagy kukoricából állítják elő.

A pálmaolaj már neccesebb, ez ugyanis hidrogénezett növényi olaj formájában van jelen, ami hajdan a margarinokra is jellemző volt, ott azonban már rég kiváltották ezt a technológiát. Itt azonban megmaradt, és az a veszélye, hogy a hidrogénezés során rossz élettani hatású transzzsírok keletkeznek.

Érdemes tehát 3 az 1-ben instant kávékat kutyulnunk magunknak? Nem feltétlenül, hiszen a hagyományos kávék élénkítő hatását alig kapjuk meg tőlük, a felsorolt hátrányaik pedig hosszú távon aligha tesznek jót a szervezetnek.

/promotions.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük