Közzétette - Kategória - Nyírség hírei, Regionális hírek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

1,2 milliárd forintból bővítik a Jókai Mór Református Általános Iskolát


Fotó: Trifonov Éva

1 milliárd 200 millió forintból bővítik a Jókai Mór Református Általános Iskolát. Az új, három emeletes épületrészben hat tantermet, melegítőkonyhát, 200 fős ebédlőt és egy tornatermet is kialakítanak. A tervek szerint a beruházás 400 nap múlva befejeződik és birtokba is vehetik a diákok az iskola új részlegét. 

Az esős idő ellenére hivatalosan is elindultak a református iskola új épületszárnyának kivitelezési munkálatai. A beruházás alapkövét szerda délelőtt tették le egy régi épület helyén, amelyet nem régiben lebontottak. Az intézményben jelenleg 745 diák tanul, a bővítésre mindig is szükség volt, hiszen népszerű az iskola és évről-évről a befogadható létszám fölötti a jelentkezés.

„Iskolánk 115 esztendeje a város egyik szellemi műhelye, 25 éve keresztyén küldetése van, alapításától kezdve több család választotta gyermeke számára mint amennyi hely van az épületeinkben. Az 1932/33-as tanév végén, tehát 90 esztendeje vetette papírra az akkori igazgató: „épület hiányában csak sínylődünk”. Istennek hála ma is megtöltjük az iskolapadokat, újra kinőttük az épületeinket.” – mondta ünnepi beszédében az intézmény vezetője, Mócsánné Nagy Ágnes.

Ebédlő, új tantermek és tornaterem

Nyíregyháza második legrégebbi iskolája egy nagyszabású bővítésbe kezdett, 1 milliárd 200 millió forintból egy új, háromszintes épületet építenek az iskola udvarán. A földszinten egy 200 fős ebédlőt és melegítőkonyhát alakítanak ki, az első emeleten lesz hat új tanterem, harmadik emeleten pedig egy tornatermet építenek, öltözőkkel és mosdókkal. A beruházás azért is fontos az intézményben dolgozók és tanulók számára, mert ezentúl nem kell majd átsétálni a Bessenyei tér másik oldalán lévő ebédlőbe. Az intézmény saját forrásból, az egyházközség támogatásával kezdte el az új épületrész építését.

„Annak örülünk, hogy alig 1-2 nappal több mint két hete egy újabb nyíregyházi református templomot szentelhettünk fel Örökösföldön. Most pedig itt vagyunk, hogy letegyük azt az alapkövet, amely életteret biztosít majd újabb osztályoknak tantermekkel, tornacsarnokkal, konyhával. Még mindig nincs itt a vége, mert reméljük, hogy csak karnyújtásnyira van, hogy a belvárosi és az örökösföldi óvoda épülete is emelkedjen majd néhány hónap múlva.” – emlékeztetett Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A kor igényeinek megfelelő iskola

Iskolát és templomot a jövőnek építünk, fontos, hogy a kor igényeinek megfelelő, modern körülmények között tanuljanak a gyerekek – mondta ünnepi beszédében Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

„De legalább ilyen fontos hazánk számára, Nyíregyháza számára az az erkölcsiség, az a keresztyéni lelkület, amit az iskola közvetít. Kívánom, hogy bőséges utánpótlás legyen mind az iskolában, mind az óvodában, magas színvonalú képzést és kívánom, hogy az építők sikerrel járjanak és újabb sikeres fejlesztések valósuljanak meg. Tudjuk, hogy jön a két óvodának az építése és külön a pedagógusok számára kívánom, hogy legyen bennük kitartás és erő ahhoz, hogy neveljék a rájuk bízott gyermekeket, a jövőt.” – tette hozzá az alpolgármester.

A tervek szerint a Jókai Mór Református Általános Iskola új épületrésze 400 nap múlva elkészül és birtokba vehetik a diákok.

/www.nyiregyhaza.hu/