Közzétette - Kategória - Nyíregyháza, Nyírség hírei, Olvasóink küldték, Regionális hírek, Rendezvények, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye krónikája

107. születésnapját ünnepelte Kató néni


107. születésnapját ünnepelte Kató néni

Még négy év és a nyíregyházi Major Ferencné lehet Magyarország legidősebb embere. Kató néni ma ünnepelte 107. születésnapját. Arra pedig, hogy ő legyen az abszolút korrekorder, jó esélye is van, hiszen az orvosa szerint a szíve jó állapotban van, és nem is szed csak egyfajta gyógyszert. Kató néni azt mondja, ha a szerencse mellé áll, jövőre is megünnepli majd a születésnapját, de ő úgy érzi, 110 évig fog élni.

Első és második világháború, forradalom, Rákosi- és Kádár-korszak, rendszerváltás. Csak néhány történelmi esemény, amelyet a 107 éves Kató néni meg- és átélt. 1908. november 6-án született Tiszaújlakon. Világ életében szeretett utazni, bejárta a fél világot. Mindemellett mély vallásos életet élt, fontosnak tartotta, hogy összefogja a helyi evangélikus közösséget, ezért vasárnapi iskolát tartott a gyerekeknek. Nagyon szeretett olvasni, ahogy ő mondja, a családjukban ez egyfajta nívót jelentett. Dolgozott a cipőgyárban bérszámfejtőként, és még mozit is vezetett. Házasságából egy fia született.

Kató néni mindennapjait ma már csak pihenéssel tölti. Az egyik fülére nem hall, látása pedig sokat romlott az utóbbi időszakban, de ennek ellenére, ahogy ő mondja, jól érzi magát. Sokat imádkozik, énekel, és mesél a régi dolgokról. Kedvence a húsleves, a főtt hús és a sóskaszósz, ebéd után pedig mindig kér süteményt is. Jelenleg egyedül él, Budapesten lakik a menye és két unokája, velük szokta tartani a kapcsolatot. Kató néninek az év elején kezdődő tüdőgyulladása volt, de szerencsére abból is kigyógyult és a szíve is jól bírja – a korához képest. Azt mondja, már csak egy vágya van: szeretne végigsétálni az utcán szülőfalujában, Tiszaújlakon.

Bruszel Dóra


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük