Közzétette - Kategória - Regionális hírek, Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei

Zöld fényű lámpájával akadályozta a határellenőrzést a magyar-ukrán határ mentén

Zöld fényű lámpájával akadályozta a határellenőrzést végző rendőrségi helikopter repülését az a férfi, akivel szemben most emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség.

Nyitókép: police.hu

A vádirat szerint a rendőrség és az adóhatóság munkatársai 2019 novemberében egyik este helikopteres határellenőrzést tartottak a magyar-ukrán határ mentén. Az este 21.00 óra körül felszálló helikopterben a két pilótán kívül még három hivatásos állományú utas tartózkodott, akik a munkájukat végezték. A helikopter erős szélben, 120 km/h sebességgel repült a földtől 250 méter magasságban, elsötétítve. Amikor a vádlott ingatlanához közeledtek, a rotorok zaját észlelte a vádlott, aki magához vette a vadászfegyverére szerelhető zöld-fehér fényt kibocsátó lámpáját, majd azzal rávilágított a helikopter fülkéjére.  Ezzel láthatóvá tette a légi járművet, amit a zöld fénnyel néhány másodpercen át követett.

A pilóta a zavaró fény miatt megállásra kényszerült, nem folytathatta a határellenőrzést, a gépét egyhelyben kellett tartania. Ez a művelet az erős szélben és az alacsony magasság miatt fokozott figyelmet igényelt a pilótától, így a vádlott veszélyeztette a helikopterben ülők életét, testi épségét.

Az ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűntettel vádolja a férfit, és azt indítványozta a vádiratban, hogy a bíróság végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, kobozza el tőle a bűncselekményhez használt lámpát, valamint kötelezze a közel 400.000, -forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Az eljárás a Fehérgyarmati Járásbíróságon folytatódik.

Nyíregyházi Járási Ügyészség