Zeleméri csonka torony 3.jpg
fotó: Harsányi Joli

A városi erdő jelzett turistaútja vezet Hajdúböszörmény legrégibb műemlékéhez, a Zeleméri Csonkatoronyhoz, mely a várostól délkeletre, 10,5 km-re, Debrecen és Hajdúböszörmény között található.

Autóval a 35. számú főútról néhány perc alatt elérhető; Bodaszőlő felé létérve közelíthető meg.

Zelemér középkori templomának romja és az alatta lévő domb – kunhalom –, mint helyi jelentőségű természeti érték, 1981 óta védett.

Zeleméri csonka torony 2.jpgA tatárjáráskor elnéptelenedett és ezután újratelepült dombon 1310 körül épült a késő gótikus, egyhajós, fél nyolcszög alakú, északi sekrestyével épült templom. A szentély, a hajó és a torony együttes hossza kb. 26 méter, a hajó szélessége 6,6 méter volt. A 4,5 x 4,8 méter alapterületű torony valószínűleg őrtoronyként is funkcionált.

A török időben a zeleméri templomot kétszer is feldúlták. Először Hasszán, temesvári basa rabolta ki és gyújtotta fel Zelemért 1564-ben. Bosszúból, mert a vidék földesura, Zele-méry Miklós úr János Zsigmond pártjáról a németek mellé állt. Az 1570-es években a korábban elmenekült lakosság visszatért és újra felépítette a falut. A végleges pusztulás kezdetét az 1594. évi tatár támadás jelentette: Gázi Giráj krími tatár kán seregével egész Északkelet-Magyarországot feldúlta, emberek ezreit pusztította el és vitte rabságba.

Zeleméri csonka torony 1.jpgA zeleméri templomból mára csak a 18 méter magas Csonka torony (az eredetinek valamivel több mint a fele) és az északi falnak egy darabja maradt meg, az alapfalakat, melyeknek tégláit a kincskeresők hat helyen teljesen kihányták, csak szakszerű feltárás után lehetett restaurálni.
A zeleméri Csonka torony ma a környék egyetlen igazán régi és értékes építészeti műemléke.

A templomrom 1907 óta műemlék. 1938-41 között Csiha Antal és Sőregi János tárta fel, alapfalait társadalmi munkával tették bemutathatóvá 1972-ben.

Geocaching adatok

Zeleméri csonkatorony (GCZELE)
Szélesség N 47° 37,582′
Hosszúság E 21° 34,672′
Magasság: 150 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=984

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

Vélemény, hozzászólás?