Közzétette - Kategória - Nyírség hírei, Regionális hírek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Vitéz Kovács István emlékére avattak emléktáblát Nyíregyházán


Régi adósságot törleszt Nyíregyháza azzal, hogy elkészült és leleplezték vitéz Kovács István, a tanácsköztársaság mártírja emléktábláját a börtön falán. Azon a helyen, ahol 1919-ben kivégezték.

Fotó: Szarka Lajos

Kovács István a Nyíregyházán 1918-19-ben megszervezett nemzetőrség parancsnoka volt, főhadnagy, akit 1919. április 22-én a vörös terror idején kivégeztek a börtön udvarán. Komiszár Dénes történész javaslatára kezdte szervezni a centenárium évére az emlékezést a város és a Trianon Társaság Nyíregyházi Szervezete. Ebben támogatta őket a büntetés-végrehajtási intézet is. Tavaly nem sikerült elhelyezni a táblát, idén pedig a pandémia miatt maradt el a tavaszi ünnepség.

Nemcsak verset írtak emlékére, iskolát neveztek el róla, de egykoron egész alakos szobra állt a városban, a Luther utcán, melyet ’45-ben eltávolítottak, és Petőfi-szobrot öntöttek anyagából.

1924-ben Bajtársi Egyesület alakult emléke méltó megőrzésére, és obeliszket állítottak a családi sírhelynél. Ahogyan a történész fogalmaz, politikai gyilkosság áldozata lett.

A II. világháború végéig ápolták az emlékét, valóságos népünnepély keretében, de a kommunista hatalom feledésbe kényszerítette alakját. A rendszerváltás után támadt fel ismét kultusza, most pedig emléktáblát kapott városában, hogy személyét megismerje az utókort is. És mindenkinek ez jár, aki szolgálta a nemzetet, szolgálta városát, közösségét.

Az utóbbi 30 évben hol gyógyulnak, hol kiújulnak a sebek – fogalmazott az egyik szónok. Ez történt vitéz Kovács István emléktáblájánál is, melyet a történelmi egyházak képviseletében Laborczi Géza evangélikus lelkész áldott meg.

/www.nyiregyhaza.hu/